Obilježena 11. godišnjica pogibije policajca Željka Murka

Na današnji dan prije jedanaest godina tijekom potjere za pljačkašem banke u Dravskoj je šumi poginuo policajac Željko Murk. Obljetnica njegove pogibije i ove je godine obilježena u organizaciji Grada Čakovca i Policijske uprave Međimurske.

Delegacije Grada Čakovca i Policijske uprave Međimurske, Mjesni odbor Mihovljan, UDVDR RH-e i DVD Mihovljan položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog policajca, a potom su vijenci položeni i ispred spomen- ploče na Društvenom domu u Mihovljanu.

Željko Murk bio je djelatnik čakovečke Prometne policije, a sudjelovao je i u Domovinskom ratu u akcijama kod Erduta, Tovarnika i Borova Sela 1991. te u Oluji kod Siska, Petrinje i Dvora na Uni. Posao je obavljao izvrsno i časno te je stoga danas s razlogom simbol odgovornog policijskog posla. Uspomena na prerano poginulog heroja koji je žrtvovao najvrjednije što je imao, svoj život, bit će vječna.

U Društvenom domu Mihovljan u prisustvu uzvanika i članova obitelji pokojnog Željka Murka održan je komemorativni skup na kojem je gradonačelnik Stjepan Kovač u prigodnom govoru istaknuo kako je Željko Murk svojom žrtvom zadužio ovaj kraj i svima nama dao lekciju iz nesebičnosti i požrtvovnosti.

 “Zajednica je izgubila velikog čovjeka, no njegova obitelj trpi najveće posljedice. Stoga smo ove godine odlučili prekinuti tradiciju domjenka prilikom obilježavanja obljetnice njegove smrti. Novac koji bismo utrošili na domjenak uplatit ćemo njegovoj djeci- Franu, Filipu i Renatu.” , dodao je gradonačelnik.

Govor gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača prenosimo u cijelosti u nastavku:

“Poštovana Kristijano, Frane, Filipe i Renato, kolege policajci pokojnog Željka, dame i gospodo!

Govore da vrijeme liječi rane, no svatko od nas tko je nekoga izgubio zna da je to samo fraza. Siguran sam da ste baš svaki dan u ovih proteklih jedanaest godina pomislili na svog oca i supruga. Gubitak koji ste na najteži i najbrutalniji način doživjeli, ništa i nitko Vam ne može nadomjestiti. Obljetnicom koju svake godine na ovaj dan organiziramo, pokušaj je da Vam pomognemo barem malo ispuniti ogromnu prazninu nastalu smrću Vašeg Željka.

No, ova okupljanja imaju i svrhu pokazati Vam da niste ostali sami i prepušteni samima sebi. Vaši sumještani, Čakovčanci, Međimurci, policajci tu su uz Vas, spremni Vam pomoći riješiti bilo koji problem koji život postavi pred Vas. Željko je zadužio i sve nas, ne dvojeći treba li tog 12. veljače 2003. godine ostati duže na poslu kako bi pomogao u hvatanju pljačkaša banke. Njegova pogibija podsjetnik je na opasnost policijskog posla, koji iziskuje veliku nesebičnost, požrtvovnost i sa sobom nosi često velike rizike.

I upravo zato kao društvo ne smijemo dozvoliti da njegova smrt bude uzaludna. Upozoravanjem i prisjećanjem na njegovu pogibiju te upozoravanjem na važnost sprječavanja svih oblika kriminala, svima šaljemo poruku da ništa nije vrijedno kao ljudski život, i da kao zajednica moramo biti odgovorni.

Poštovana obitelji Murk, želim da znate da smo svi mi ovdje okupljeni uz Vas te da na nas možete računati ne samo na ovaj tužan dan.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije