Izbor na roditeljima: Ukida se obveza cijepljenja?

Neko od obveznih cjepiva prošle godine nije primilo 205 djece jer su to odbili njihovi roditelji. Samo godinu ranije pedijatri su prijavili 29 takvih slučajeva, dok je 2011. cijepljenje odbijeno u samo četiri slučaja. Drastičan rast odbijanja cijepljenja samo je dio općeg bunta protiv obveze cijepljenja koju će preispitati i država.

Naime, iz Ministarstva zdravlja potvrdili su da pokreću javnu raspravu o toj temi, što je prvi korak prema eventualnom ukidanju ili modificiranju obveze cijepljenja. Javnoj raspravi prethodit će stručna, kojoj je cilj definirati zajedničko stajalište struke.


Prijete epidemije

A struka je i te kako podijeljena. Glavni argument i pobornicima i protivnicima teške su posljedice necijepljenja, odnosno cijepljenja. Prvima u prilog ide činjenica da je prije nekoliko godina dvoje djece umrlo od hripavca jer se nisu stigli cijepiti, drugima, pak, slučaj paralize nakon cijepljenja.

Među nuspojavama u 2012. stoji i slučaj 14-godišnjaka kod kojeg se dan nakon cijepljenja protiv difterije, tetanusa i dječje paralize javio prijapizam – stanje nenormalne, neželjene i bolne erekcije. Takve će nuspojave dio liječnika nazvati sporadičnima, a drugi će ih isticati kao mogućnost koja sutra može pogoditi svakoga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije