Učitelji prosvjedom u Zagrebu iskazali nezadovoljstvo

Nešto poslije 11 sati ispred zgrade Vlade na Markovom trgu započeo je prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja s ciljem iskazivanja sveopćeg nezadovoljstva sa statusom i pravima zaposlenih u osnovnoškolskom sustavu.

Prosvjednici drže transparente kao što su “Rane od rezova u obrazovanju nikada ne zacjeljuju”, a trgom se ori zabavna glazba poput pjesme Jasmina Stavrosa “E moj Rajko”. Prosvjednici mašu zastavicama i zvižde. Organizatori su rekli kako su se okupili s ciljem iskazivanja sveopćeg nezadovoljstva statusom. Na pozornici ispred Markove crkve izmjenjivali su se govornici.

– Unatoč udarcima koje trpimo ponosni smo na ono što jesmo – rekla je Sanja Šprem, nova predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, na glasno odobravanje okupljenih. – Zašto i dalje gazite naše ljudsko i profesionalno dostojanstvo? Zašto raskidate naše kolektivne ugovore? Zašto drugima opraštate njihove porezne obveze, a na nama mislite uštedjeti? – upitala se Šprem.

Dodala je kako su učitelji svjesni nužnosti rezova, no smatra da bi rezovi trebali biti ravnomjerno raspoređeni. – Krenite od sebe, budite primjer – poručila je Šprem vladajućima. – Vratite nam vjeru u politiku! Vratite nam vjeru u reforme! Vratite nam vjeru u demokratsku kulturu i toleranciju! Dokažite da ste za sve to sposobni! – poručila je Šprem. – Ako mislite da je obrazovanje skupo, čekajte da vidite koliko košta glupost – dodala je.

Ogorčeni smo i nezadovoljni jer su nam raskidom Kolektivnog ugovora dovedena u pitanja teško stečena prava – priopćili su iz Sindikata uoči prosvjeda te dodali:

– Problem nepostojanja kvalitetnog socijalnog dijaloga i totalno ignoriranje stavova Sindikata doveo je do sulude ideje vladajućih da provedu Outsourcing, ukinu sve male škole u Hrvatskoj, zamrznu napredovanja zaposlenika, a sve s ciljem štednje, …i opet se na nama štedi – zaključuju u SHU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije