Županijska liga protiv raka obilježava Svjetski dan bolesnika

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i ove će se godine obilježiti Svjetski dan bolesnika kojeg je prije 20 godina utemeljio Sveti Otac Ivan Pavao II, a Županijska liga protiv raka Čakovec ga obilježava od 2000. godine.

Uoči Svjetskog dana bolesnika, u petak 7. veljače u 13 sati članovi predsjedništva i predstavnici Klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec (ILCO društvo Čakovec, Klub oboljelih od raka prostate, Klub žena oboljelih od raka dojke “Nova Nada” i Klub laringektomiranih) posjetit će i prigodnim darovima darovati bolesnike koji se liječe na onkologiji, a u 15 sati će se pridružiti biskupu u obilasku pacijenata u dnevnoj bolnici, na pedijatriji, neurologiji i na kirurškom odjelu Županijske bolnice Čakovec. 

U 14 sati varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak će u kapeli Županijske bolnice Čakovec služiti Svetu misu za sve bolesnike na kojoj će također sudjelovati. Ovom prigodom od srca zahvaljuju donatorima: Agro Međimurju i Poljoprivrednoj zadruzi koji su za ovu prigodu donirali jabuke i naranče, te Tereziji Sklepić i Nadi Škvorc kao i učenicima od 1. do 3. razreda Gospodarske škole Čakovec – smjer krojači, koji su sa svojim voditeljima sašili prigodne vrećice, a Gospodarska škola Čakovec je ujedno poklonila jastučiće za djecu koja su hospitalizirana na pedijatriji.

Na donaciji također zahvaljuju i Čateksu d.o.o. Čakovec i brojnim drugim osobama koje su se angažirale oko pripreme poklona i drugih aktivnosti vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana bolesnika.  Povodom Svjetskog dana bolesnika, osobe koje su i same iskusile što znači suočiti se s dijagnozom maligne bolesti te s različitim situacijama prilikom liječenja i rehabilitacije, svojim pozitivnim isustvom mogu pružiti vrlo važnu psihološku potporu u cilju što bržeg i uspješnijeg ozdravljenja novooboljelih osoba.

Uz simbolične poklone i prigodnu potporu, obilježavanjem Svjetskog dana bolesnika želi se novooboljele osobe, članove njihovih obitelji i cjelokupnu javnost informirati o djelovanju Klubova oboljelih od raka u Međimurskoj županiji, koji trenutno okupljaju oko 130 članova.

Želja im je da se što veći broj osoba motivirati na aktivno uključivanje u klubove u kojima putem uzajamne pomoći mogu dobiti psihološku potporu od strane osoba u sličnoj situaciji i sa sličnim iskustvima, potporu zdravstvenih djelatnika, informacije o mogućnostima ostvarivanja svojih prava iz zdravstvene i socijalne zaštite, a organiziraju se i edukativna predavanja te neformalna družanja, a sve u cilju što aktivnijeg uključivanja u proces vlastitog liječenja te što uspješnijeg povratka u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije