Obilježavanje “Blaževog” uz humanitarnu akciju i blagoslov grla

Županijska liga protiv raka Čakovec, Klub laringektomiranih Međimurske županije i Katoličko dušobrižništvo Županijske bolnice Čakovec organiziraju obilježavanje dana Svetog Blaža. Cilj obilježavanja ovog dana je ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja  raka grla,  senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba i upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec. 

Tim povodom u subotu 1. veljače u vremenu od 10 do 11 sati na Trgu Republike u Čakovcu organiziraju edukativno-humanitarnu akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji” tijekom koje će prodavati jabuke i dijeliti edukativne materijale, dok će se u ponedjeljak, 3. veljače s početkom u 16 sati u Bolničkoj kapeli Županijske bolnice Čakovec održati Sveta misa uz blagoslov grla.

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već treću godinu za redom obilježavanje “Blaževog”. Organizacijom ove manifestacije žele informirati naše stanovništvo o glavnim rizičnim čimbenicima raka grla, a to su pušenje i konzumacija alkoholnih pića (osobito je opasno udruženo djelovanje ova dva faktora), nepravilna prehrana, gastroezofagealni refluks, izloženost štetnim kemikalijama i tvarima.

Kao i kod mnogih drugih sijela raka, i za rak grla je važno otkrivanje bolesti u što ranijem stadiju jer su tada mogućnosti izlječenja najveće a i kvaliteta života je najbolje sačuvana.  Stoga žele potaknuti stanovništvo da nauče glavne znakove bolesti, kako bi se na vrijeme obratili za pomoć stručnom medicinskom osoblju. Najčešći simptomi (znakovi) bolesti su promuklost i/ili promjena jačine i boje glasa, otežano i/ili bolno gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu, otežano disanje, neugodan zadah iz usta i drugo.

Liječenje raka grla može biti kiruruško (laringektomije), zračenjem (radioterapija) i citostaticima (kemoterapija), a način liječenja ovisi o brojnim čimbenicima. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora.

Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe. Laringektomirane osobe se nakon operacije nađu u situaciji posebnih potreba te je za uspješnu rehabilitaciju i povratak u normalan život potrebna pomoć zdravstvenog osoblja, posebno tima za rehabilitaciju i resocijalizaciju (logopeda, psihologa, fizijatra), a ne smije izostati ni pomoć obitelji, uzajamna pomoć već operiranih i rehabilitiranih osoba i šire društvene zajednice.

Govorna rehabilitacija, nažalost, nije jednako dostupna bolesnicima u cijeloj Hrvatskoj. Zato Hrvatska zajednica laringektomiranih osoba već dugi niz godina dva puta godišnje (u povodu “Blaževa” i u mjesecu lipnju, uvijek u Talasoterapiji u Crikvenici) organizira simpozije, Međunarodne susrete laringektomiranih osoba i Intenzivne seminare nadomjesnog govora i psihoonkološke potpore laringektomiranih. Tako se ove godine u Zagrebu od 7. do 9. veljače održava 24. Međunarodni susret laringektomiranih, proslava Sv. Blaža 2014. godine i simpozij. 

Ove je godine tema simpozija “O životu s traheostomom”, a simpozij je posvećen kvaliteti života osoba nakon laringektomije. Zbog svih tih razloga, sudjelovanje članova Klubova laringektomiranih na tim skupovima je neobično važno. Stoga će se financijska sredstva prikupljena prodajom jabuka tijekom humanitarno edukativne akcije pod nazivom “Zajedno smo jači” utrošiti za financiranje odlaska članova Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec na taj simpozij kao i simpozij koji će se u mjesecu svibnju održati u Crikvenici. 

Jabuke za akciju donirali su Prominng d.o.o. Čakovec i Poljoprivredni proizvođač Kristijan Mihalic iz Pribislavca, dio materijala za ukrasne vrećice je donirao Unimer Čakovec – Prerada sekundarnih sirovina, a učenici Gospodarske škole, smjer krojači, 1. i 3. razred su sa svojim stručnim voditeljima sašili ukrasne vrećice. Organizatori svima od srca zahvaljuju, a građane pozivaju da se uključe u akciju i kupe po jednu jabuku, kako bi pomogli uspješnoj rehabilitaciji i resocijalizaciji laringektomiranih osoba. 

Ujedno pozivaju sve zainteresirane osobe (a posebno osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji, hospitalizirane bolesnike te zdravstvene djelatnike) na blagoslov grla i Svetu misu koja će se održati u Bolničkoj kapeli u prizemlju nove zgrade  Županijske bolnice Čakovec  koju će predvoditi vlč. Marko Šmuc, dipl. bolnički dušobrižnik Katoličkog dušobrižništva Županijske bolnice Čakovec.

Klub laringektomiranih Međimurske županije  je osnovan u sklopu  Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Rak grla je u Međimurskoj županiji deveto sijelo raka u muškaraca, 2011. godine je  od tog sjela raka u Međimurju oboljelo 7 muškaraca i 1 žena, a 2012. godine je 5 muškaraca umrlo. 

Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake 1. srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 10 do 11 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera (od 21 trenutno učlanjene osobe). Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici  pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu.

Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije