AD Vega: Priča o svemiru i pronalazak Higgsovog bozona

Naziv je to predavanja kojeg je 27. siječnja u prostorijama TICM –a organiziralo astronomko društvo Vega u suradnji sa Tehnološko-inovacijskimcentrom Međimurje. O svemiru i Higgsovom bozonu govorio je će dr. sc. Ivica Puljak.

Predavanje je započelo pričom o nastanku, razvoju i kraju svemira, a zatim se tražio odgovor na jedno od najzanimljivijih pitanja moderne znanosti “Od čega se sastoji svemir?”. U drugom dijelu predavanja predstavljeno je Higgsovog bozona u CERN-u, kao jedan od primjera odgovora na pitanje “Kako otkrivamo tajne svemira?”.

Dr. sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom.

Prof. Puljak član je i MAGIC kolaboracije, koja upravlja dvama teleskopima za detekciju gama zraka na Kanarskim otocima. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije