Iza članova KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava je uspješna godina

Prošle godine članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava uz temeljnu zadaću – očuvanje kulturne baštine svoga kraja, diljem Hrvatske i van nje odradili su desetak nastupa. Pjesme i plesove svoga kraja predstavili su u Ludbregu, Zagrebu, Nedelišću, Martijanecu, Štefancu, mađarkom Sumartonu, Bilju i dakako u Donjoj Dubravi.

Sve natupe i aktivnosti donjodubravskih slogaša pobrojao je na godišnjoj skupštini koja je održana u subotu 25. siječnja, predsjednik Damir Vidović. Jedna od aktivnosti i želja društva bila je formiranje dječje folklorne skupine, odnosno približavanje rada društva mlađim generacijama. U suradnji s tamošnjom školom taj je projekt pokrenut, no očekuju da će ove godine on još više oživjeti.

Posebno su ponosni na svoju Etno sobu u kojoj čuvaju stare i vrijedne predmete koji nas podsjećaju na život i rad naših predaka. Ista bi trebala uskoro otvoriti vrata za mještane kako bi je mogli razgledati. Osim što vježbaju pjesme i plesove svoga kraja, rado uvježbavaju plesove drugih krajeva lijepe naše. Za kompletiranje dobravske nošnje i i nabavu nošnje Ražanca i Bunjevaca lani su se uključili u Unimerovu akciju “Sačuvajmo horvatske cvjetnjake”, odnosno akciju sakupljanja starog željeza.

U tim akcijama prikupili su staro željezo i na taj način svoj su račun podebljali za 25 tisuća kuna. U planu za ovu godinu uz nastupe na međimurskim smotrama, je i organizacija Smotre međimurskog folklora koja se svake druge godine održava u tom mjestu. KUD je donio i odluku o izradi monografije koja bi svijetlo dana trebala ugledati 2015. godine za što je već Općina Donja Dubrava osigurala 20 tisuća kuna.

Na skupu je umjesto Tee Hertelendi za novog člana Nadzornog odbora izabran Tihomir Radmanić  te je odlučeno da će godišnja članarina za članove s pravom glasa iznositi 30 kuna, a za djecu, učenike i studente 10 kuna. Načelnik Dražen Miser pohvalio je rad društva.

Posebno ga je dojmila akcija sakupljanja starog željeza kojom su slogaši dokazali da se uz malo truda može “priskrbiti” velika financijska sredstva. Spomenuo je i povećanje općinske dotacije. Za ovu godinu za radu društva u općinskom proračunu planirano je nešto više od 17 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije