FOTO: Vincekovo u Svetom Martinu na Muri

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”.

Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će obilježiti i dan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 14. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” u nedjelju 19. siječnja održan pohod u župni vinograd.

Okupljanje i pohod krenuo je u 14 sati iz centra Svetog Martina na Muri da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Uz gotovo tristotinjak mještana općine Sveti Martin na Muri ove godine u pohodu sudjelovali su po prvi put i članovi i članice prijateljskog kulturno-umjetničkog društva “Sveti Jeronim” iz Štrigove te KUD Žiškovec iz Žiškovca.

Sam obred odvijao se pod vodstvom Sakač Valenta, člana Udruge te voditelja Župnog caritasa. Ovim putem predsjednik Udruge Crnčec Dražen te svi članovi Udruge žele zahvaliti župniku, Svetomartinskim krampusima, Općini Sveti Martin, Turističkoj zajednici općine te svim pojedincima i članovima Udruge  na svesrdnoj pomoći i korisnim savjetima kako bi i ove godine, zahtjevna manifestacija prošla što bolje. Posebice raduje kako se ovakvim vidom druženja, pa i rekreacije pridružilo puno mlađih ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije