Udruga Zora: “Djevojke i žene papa test vam može spasiti život”

U petak 17. siječnja udruga Zora je na dva punkta u centru Čakovca provela javnu akciju povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (19.1.). Uz pomoć svojih volontera/ki i srednjoškolcima/kama su podijelili 300 edukativnih razglednica o važnosti prevencije HPV-a, uzročnika najčešće spolno prenosive infekcije/bolesti koja pogađa i žene i muškarce.

Na razglednici je posebno istaknuta poruka “Papa test može ti spasiti život”, jer im je želja srednjoškolke potaknuti na redovne ginekološke preglede.  Naime, ukoliko se infekcija otkrije u ranoj fazi razvoja, može se potpuno izliječiti, a ne samo zaliječiti. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak grlića maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti jedna žena umre, stoga je izrazito bitno djelovati preventivno.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavamo 19. siječnja, dok 20. siječnja započinje Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice koji traje do 26. siječnja.  Ovim putem pozivaju djevojke i žene da ne budu dio statistike i da pregled kod svog ginekologa dogovorite već danas!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije