Dan mimoza obilježava se danas: Za borbu protiv raka vrata maternice

U organizaciji Županijske lige protiv raka Čakovec i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u Čakovcu će se na Trgu Republike, 18. siječnja 2014. godine od 10 do 12 sati obilježiti 7. hrvatski Dan mimoza, kojeg je Hrvatski Sabor proglasio i Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

Kao i svake godine, i ove će se godine u akciju uključiti zdravstveni djelatnici iz Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i iz privatnih ginekoloških ordinacija.  Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (20. – 26. siječnja), a u organizaciji udruge “Zdravka” i Hrvatske lige protiv raka. 

Obilježavanjem Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice, simbolikom nježnog cvijeta nastoji se senzibilizirati javnost o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova provedba je započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na uključivanje u taj program.

I ove će se godine, osim u Čakovcu, organizirati Dan mimoza u mnogobrojnim gradovima Hrvatske gdje će se prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti o sprečavanju i ranom otkrivanju raka vrata maternice.

Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2011. godine oboljela 321 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 635 žena. Prema istom izvoru, 2011. godine je iz Međimurske županije 13 žena oboljelo od invazivnog, a 32 žene od neinvazivnog raka vrata maternice. U 2012. godini, u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 106 žena, a u Međimurskoj županiji 7 žena.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija, kako u svijetu, tako i u nas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije