Građanski odgoj od jeseni uvodi se u škole

Od iduće školske godine građanski odgoj i obrazovanje postaju dio obrazovnog sustava kao redovni ili izborni predmet. Očekuje se da bi mu godišnje bilo namijenjeno 35 sati, čime bi Hrvatska postala jedna od vodećih europskih zemalja po broju sati građanskog odgoja u školama. Taj bi se predmet predavao u 7. i 8. razredu osnovne te u 1. i 2. razredu srednje škole, a od jeseni bi se najprije uveo u 7. razred osnovne i u 1. razred srednje škole.

U prosincu je osnovano stručno povjerenstvo za pripremu provedbe GOO-a, a u ožujku će biti objavljen prijedlog nastavnog plana i programa GOO-a kako bi 1. travnja mogla početi jednomjesečna javna rasprava. Potkraj lipnja objavio bi se nastavni plan i program te se krenulo sa stručnim usavršavanjem i pripremom priručnika za učitelje i nastavnike te udžbenika za učenike. Najavio je to Darko Tot iz Ministarstva obrazovanja na konferenciji u Vukovaru.

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, Centra za mirovne studije i GONG-a, predstavljen je i sažetak rezultata istraživanja dvogodišnje eksperimentalne provedbe GOO-a u 12 škola (osam osnovnih i četiri srednje). Istraživanje je pokazalo da je znanje učenika i dalje izrazito slabo, a najvećim se problemom pokazalo nerazumijevanje uloge građanina i vlasti u demokratskim procesima. Ipak, većina učenika istaknula je kako je zahvaljujući eksperimentalnoj provedbi GOO-a naučila “misliti svojom glavom”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije