Mjesečno na plinskom grijanju neki “prešparaju” i po 400 kuna

Djelatnici Međimurje plin ovih dana očitavaju brojila i zapisuju brojke, a uskoro će na adrese kućanstava stići računi za potrošeni plin u prosincu. Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine izmamilo je mnogima osmijehe na lica.

– Za studeni smo uštedjeli 200 kuna, a za prosinac očekujemo oko 400 kuna manji račun za plin nego prošle godine. To je ukupno 600 kuna za dva mjeseca. Nije loše! Toplo vrijeme traje i dalje, pa se nadam da ćemo doći i do tisuću kuna uštede – kažu u čakovečkoj obitelji koja živi u stanu od sedamdesetak kvadrata na Sajmištu.

Iako zbog viših temperatura radijatori manje griju nego prošle zime, Čakovčanin Nikola Hranilović je ipak skeptičan. Račune plaća paušalno, 700 kuna u zimskim mjesecima, a 80 kuna u ljetnim, pa mora čekati obračun kako bi doznao je li štogod uštedio.

– Iskreno, ne vjerujem da će računi biti puno manji. Zato se i ne nadam previše nekim uštedama, a kao budu, super! – kaže. Kako bilo, plin je, izračunao je, i dalje najpraktičniji energent, pa o prelasku na neki drugi ni ne razmišlja. Direktor Međimurje plina Nenad Hranilović otkriva da u posljednje tri godine potrošnja plina pada u prosjeku desetak posto godišnje.

– Trend je višegodišnjeg opadanja i u kućanstvima i u gospodarstvu. Razlozi su prelazak na grijanje drvima, racionalnije upravljanjem sustavom grijanja i kvalitetnija izolacija kuća. Pazi se na energetsku učinkovitost, pa se ne gubi toliko topline zbog nekvalitetne izolacije zidova i prozora. Naravno, na potrošnju ove zime utječe i toplije vrijeme – ističe N. Hranilović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije