Biokemijska analiza pokazala da je voda u Šenkovcu zatrovana

Kao što smo već krajem prošle godine pisali, u Šenkovcu, na području zvanom Ksajpa, zakopan je opasni otpad čije se porijeklo službeno još ne zna. S tog su područja nedavno uzeti uzorci vode i poslani na biokemijsku analizu.

Rezultati analize nažalost pokazali su kako postoji puno razloga za zabrinutost, kazao je općinski načelnik Saša Horvat. Od četiri mjesta u naselju na kojima su uzeti uzorci, na jednom voda nije zdravstveno ispravna i to upravo na Ksajpi.

Na nalazu uzorka vode iz pumpe u kućanstvu, stigli su jako loši rezultati analize. Naime u vodi su pronađeni elementi koji su pronađeni i na mjestu gdje se nalazi i opasni otpad. Jedna od tih opasnih tvari koje ima četrdeset posto više od maksimalne dozvoljene su BTX aromatski ugljikovodici. Maksimalna dozvoljena koncentracija je 1,0, a analizom vode iz Šenkovca utvrđeno je da su oni 1,4.

Zdravstvene posljedice visoke koncentracije hlapljivih organskih spojeva mogu biti: glavobolja, mučnina, oštećenja na jetri, bubrezima, centralnom živčanom sustavu, oštećenja dišnog sustava, alergijske reakcije na koži,a nastaju prilikom hlapljenja boja i ostalih tvari koje skoriste prilikom bojanja.

S obzirom na to da su uzorci uzeti s veće dubine , a ne površinski i kod domaćinstva koja su udaljenija od odlagališta , analiza vode kod onih koja su bliže odlagalištu mogla biti još gora. Stoga je i načelnik Horvat ističe da je problem u Šenkovcu puno veći nego se to na početku očekivalo. U cijeli slučaj uključila se i kriminalistička policija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije