Tog 28. prosinca bilo je pravo proljetno vrijeme na Šoderici, u prostorima sportsko-rekreacijske udruge “Prijatelji” Goričan. Bez obzira na prelijepo vrijeme jutarnje okupljanje u sedam sati, započelo je štamperlinima žganice, a zatim su Prijatelji oborili, priklali, sharali i zasmodili svinju na početku starinskog Gorčkog kolinja.
Na Gorčko kolinje su bile pozvane sve udruge Goričana te svi dobronamjerni sumještani, na dinstana jetreca. Svi smo pomalo željni u ovo ludo i prebrzo vrijeme, lijepo po starinski, polako i s voljom prisjetiti se friških jetreca, cvirki, kolinske juhe, kotlovine, pečenica… To su nam vratili Prijatelji organiziranim kolinjem u prostoru u kojem se i za lijepa i ružna vremena okupljaju u svojim sportskim aktivnostima.
Sve je bilo po nekdašnjem, čim je svinja bila na klinima, mesar je za spremanje doručka dao jetra. Dok su se jetra pekla, pa pojela, špek je več bio u kotlu za pečenje cvirki, koji su bili i najtraženiji na kolinju. Ubrzo je i sve ostalo brzo bilo spremno za pripremanje kolinjskog obeda: juhe, kotlovine, sekeli gulaša….
Nakon obeda Gorčke gazdarice Ružica i Nadica nadevale su čurke, a mesari Krešo i Frenki nadevali su pečenice koje su se spekle na žaru. Sve je išlo uobičajenim redom zahvaljujući glavnom kuharu Štefu Kolenku, dok kmica nije napravila fajrunt.
Uz Gorčko kolinje vidjeli smo po prvi put kaj proizvode i Gorčki poljoprivredni poduzetnici. Posjetitelji su uživali u raznoraznim delicijama od Aronije, voćnih likera, namaza od bundeve, koščićno olje, prirodne sokove od jabuka. Veliko hvala organizatori upućuju općini Goričan i načelniku Mohariću na materijalnoj podršci bez koje sve ovo ne bi uspjelo.