Sindikati najavljuju štrajk u školama, a zovu sve u generalni

Jesu li za generalni štrajk, izjašnjavat će se od 13. do 17. siječnja svi članovi sindikata, najavili su jučer šefovi svih pet sindikalnih središnjica. Izmjene paketa radnog zakonodavstva, odnosno Zakona o radu, Zakona o produženju dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina i Zakona o povremenim poslovima neprihvatljive su, ističu sindikalisti, i poručuju da hrvatski radnici neće biti sredstvo plaćanja nesposobnosti vlasti.

Cilj općeg štrajka nije paralizirati zemlju, već spriječiti donošenje nepravednih zakona, istaknuo je Ozren Matijašević. Krešimir Sever očekuje da se uključe svi slojevi društva, a pritom otklanja optužbe da sindikati djeluju naruku HDZ-u, kazavši da to radi Vlada svojom nesposobnošću. Sindikati očekuju da se Vlada pismeno očituje na njihove primjedbe na predložene zakonske izmjene, ali od akcije neće odustati. Generalni će štrajk organizirati legalno, a kada i na koji način, ovisi o ministru rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

– Mi smo već donijeli odluku da krećemo u prosvjedne i štrajkaške aktivnosti. Ako mirenje ne uspije, najavit ćemo štrajk – kaže šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Željko Stipić iz Preporoda drži da je ovo priprema terena za srozavanje i micanje sindikata iz područja obrazovanja.

– Bez granskih KU besmisleni su i granski sindikati. Ako mirenje ne uspije, idemo u pripremu sindikalnih akcija koje će početi već sljedećeg tjedna – kaže Stipić. Također, ne iznenađuje ga da su prosvjetari prvi kojima je otkazan KU budući da su bili prvi kojima su smanjene plaće i prvi kojima je Vlada prestala plaćati putne troškove.


Svi na reviziju

– Nismo iznenađeni, ali smo ogorčeni. Bili smo spremni na kompromis, ali ne i pristati na sve – kaže Vladimir Milošević, v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja. On očekuje da će svi granski KU uskoro na reviziju. – Pripremamo prosvjede, a otvorene su sve opcije, pa i štrajk – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije