“Otvorene mogućnosti” Udruge slijepih Međimurske županije

Udruga slijepih Međimurske županije je tijekom 2013. provodila projekt “Otvorene mogućnosti?!”, financiran sredstvima Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah. Zajedno s partnerom na projektu – Udrugom gluhih i nagluhih Međimurske županije provedene su aktivnosti s ciljem poticanja aktivnijeg uključivanja građana u život lokalnih zajednica, te afirmaciji osoba s invaliditetom kao društvenog kapitala lokalnih zajednica.

Jedan od rezultata projekta su volonterski programi osmišljeni tijekom njegove provedbe, a koji uključuju organizacije civilnoga društva iz općina u kojima se projekt provodio i Grada Preloga.

Osmišljeno je ukupno deset volonterskih programa: volonterski program s Udrugom umirovljenika Prelog, Udrugom žena Strahoninec i Župnim Caritasom Strahoninec, Udrugom žena Pušćine, Udrugom Zrno iz Nedelišća, Udrugom umirovljenika Belica, Udrugom žena Belica, Klubom mladih Gardinovec, Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Međimurska županija, ogranak Mala Subotica i Nautičkim klubom Fljojsar iz Donje Dubrave.

U sklopu volonterskog programa u Udruzi žena Strahoninec, članice Udruge slijepih i gluhih Međimurske županije su 27. studenog i 4. prosinca sudjelovale na kreativnim radionicama izrade adventskih vjenčića i ukrašavanja svilenih marama.

Volonterski programi doprinose smanjivanju osjećaju isključenosti kod osoba s invaliditetom, kao i povećanju osjećaja prihvaćenosti i uvjerenja o postojanju uloge u svojoj zajednici i društvu u cjelini. Jačanjem volonterskih programa u zajednici, jača se svijest o mogućnostima povećanja kvalitete života zajednice međusobnim pomaganjem i uvažavanjem što je svakako najveći doprinos njezinom društvenom kapitalu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije