Svečano uz Dan Grada: Prelog je lokomotiva razvoja i perjanica Međimurja

Ovogodišnji Dan Grada Preloga koji se obilježava uz blagdan svetog Nikole 6. prosinca bio je pun događanja. Građani Preloga svoj dan slave na taj datum jer je 1264. godine prvi put u nekom pisanom dokumentu spomenuto ime Prelog i to u povelji bana Rolanda od Ratolda o presudi oko posjeda Trnava.

Središnji događaj proslave bila je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je u Domu kulture otvorio predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal. Istaknuo je da je cilj gradske vlasti zadovoljstvo građana i kvaliteta ljudskog života, pa je tom prilikom zahvalio svima koji tome doprinose. Gradonačelnik Ljubomir Kolarek kazao je da se, unatoč gospodarskoj krizi koja je zahvatila cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku, u Prelogu marljivo gradilo i neprekidno radilo, i to u svim segmentima.

– Napravili smo golem iskorak u komunalnoj infrastrukturi na području cijelog Grada Preloga, a što je najvažnije, i veliki iskorak u gospodarstvu. u ovoj godini, koja nam je već na izmaku, uspjeli smo povećati broj radnih mjesta i tako smanjiti nezaposlenost na manje od pet posto – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Pozdravne riječi, uz ostale, uputio je i župan Matija Posavec koji je naglasio da je Prelog lokomotiva razvoja i perjanica Međimurja. Na sjednici su uručena i priznanja. Nagradu za životno djelo primio je Alojzije Šestan, Grb Grada Preloga Renata Kutnjak-Kiš, Dragutin Glavina ml. i dr. Antun Mikec (zbog poslovnih obveza bio je spriječen osobno preuzeti nagradu), a Plaketu Grada Preloga Antun Kalšan, DVD Oporovec, Udruga Prijatelji sv. Roka Draškovec, Modelarija Blažeka i Branko Martinec. U ime dobitnika, zahvalio je Alojzije Šestan.

Prikazan je i 15-minutni film o Prelogu u 2013. godini, a svečanost je uveličana i glazbenim programom. Tijekom dana upriličeno je otvorenje obnovljenih ulica, javne rasvjete i prostorija Udruge umirovljenika Grada Preloga, javlja Prelog.hr.

Svečano obilježavanje Dana grada započelo je već u jutarnjim satima polaganjem vijenca na centralni križ na groblju u Prelogu. U 10 sati upriličeno je otvorenje ulica Matije Gupca i Dravska te državne ceste Prelog – Cirkovljan uz stavljanje u funkciju nove javne rasvjete.  Prije svečane sjednice u župnoj crkvi održano je misno slavlje nakon čega su položeni vijenci na Spomen ploču priločkih veterana.

Potpisana je i Povelja o prijateljstvu s općinom Puconci iz Slovenije, na koje su potpise stavili gradonačelnik Ljubomir Kolarek i načelnik (župan) Ludvik Novak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije