Obiteljski centar održava predavanje i radionicu o ljudskim pravima

Obiteljski centar Međimurske županije u utorak 10. prosinca u OŠ Gornji Mihaljevec s početkom u 13,15 sati održat će predavanje i radionicu na temu “Ljudska prava – svi smo mi različiti ali zaslužujemo jednaka prava”. Ovom radionicom obilježit će se Međunarodni dan ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, odnosno na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine.

To je prvi međunarodni dokument koji u 30 članaka sustavno nabraja i definira sva do tada prepoznata ljudska prava te naglašava da se “sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva” te da “Svatko ima pravo na život, slobodu i osobnu sigurnost.”, kao i da “svi imaju pravo na jednaku zaštitu od bilo kojeg oblika diskriminacije kojim se krši ova Deklaracija, kao i od svakog poticanja na takvu diskriminaciju”.

Radionicom se želi potaknuti djecu na razmišljanje što su to ljudska prava, koja su, te kako ih ostvariti, razvijati socijalne vještine priznavanja i prihvaćanja različitosti, uspostavljanja ravnopravnih i pozitivnih odnosa s drugima te prihvaćanja odgovornosti. Cilj radionice je  razviti toleranciju kod učenika i na taj način ih pripremiti za razne životne situacije u kojim će se susretati i surađivati s različitim ljudima.

Treba ih senzibilizirati i potaknuti empatiju prema marginaliziranim socijalnim skupinama te ih naučiti kako su svi ljudi jednako vrijedni, odnosno da druge cijene prema njihovim osobinama, mogućnostima i postignućima, a ne prema materijalnim ili vizualnim pokazateljima.

Predavanje i radionicu održat će stručne djelatnice Obiteljskog centra Međimurske županije u suradnji sa Koordinacijom za  ljudska prava Međimurske županije i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije