Bez liječnika potpisali novi kolektivni ugovor za zdravstvo!

U Ministarstvu zdravlja u podne je potpisan kolektivni ugovor  za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a potpisali su ga ministar Rajko Ostojić te predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek i predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Vlasta Vuković Hoić.

Hrvatski liječnički sindikat na čelu s Ivicom Babićem nije pristao na novi kolektivni ugovor zbog čega štrajk i dalje traje unatoč uvođenju radne obaveze. Liječnicima su sporna dva članka koja se odnose na dežurstva i pripravnost. – Prema novom kolektivnom ugovoru svaki prekovremeni sat će se evidentirati i platiti sukladno s pozitivnim zakonima i praksom u Europskoj uniji – rekao je ministar Ostojić.

Prema novom kolektivnom ugovoru dežurstvo se smatra radnim vremenom ako je odrađeno u sklopu redovnog mjesečnog fonda sati, a iznad toga plaćat će se kao prekovremeni rad. Prema ranijim kolektivnim ugovorima, dežurstva su se plaćala kao prekovremeni rad sa svim dodacima – rad vikendom i blagdanom.

– Imamo dobar kolektivni ugovor koji je pravičan i ne sadrži nikakve zasjede, a sve odredbe stupaju na snagu od 1. siječnja 2014., rekla je Spomenka Avberšek. Zadovoljni su i u strukovnom sindikatu. – Ugovor je donio nova poboljšanja i očekujemo da će nastupanjem boljih ekonomskih uvjeta doći i do obećanih izmjena i dopuna, rekla je Vlasta Vuković Hoić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije