CZK Čakovec: Šegrt Hlapić na Pinklecov način i komedija Muke po Iveku

Kazališna tribina za djecu i mlade Cukorek u nedjelju 8. prosinca u 16 sati donosi vam predstavu Šegrt Hlapić kako bi ga igrala Kazališna družina Pinklec koju su prema priči I. B. Mažuranić priredili Tanja Novak i . Igor BaksaRedatelj predstave je Romano Bogdan, a igraju Karolina Horvat, Mario Jakšić, Bruno Kontrec i Davor Dokleja.

O predstavi:

Prijelaznu crtu između bajke i realistične zgodbe kojom je svojevremeno I. B. Mažuranić  u Šegrtu Hlapiću nagovijestila novi žanr u hrvatskoj književnosti – realistični roman, Kazališna družina Pinklec naglašava slojevitom lutkarsko-scenskom kazališnom predstavom kojoj je u zadatku neprestano ispadanje iz kazališne igre, kako bi izazvala publiku da propitkuje činjenicu “kazališne realnosti”.

Izvođači nisu tek likovi koje tumače (Hlapić, Gita, Majstor Mrkonja,…) već i glumci omeđeni okvirima kazališne iluzije, koji imaju pravo na gablec, koji pribjegavaju improvizaciji, “preglumljavanju”pa i persiflaži kada kao pripovjedači zgodbe u kojoj su se susreli sa šegrtom Hlapićem,  inzistiraju na legendi o «Najvećoj predstavi» koju donose u maniri putujuće (cirkuske) kazališne družine.

Ansambl od četiri, izvodi predstavu u brzom ritmu, s glumačkim žarom, razigrano, pripovjedački. Poentira priču o “putovanju” šegrta Hlapića koje neće biti lako, budući da je svijet i divan i opasan te je onom tko se otisne na putovanje potrebna mudrost i dobrota da bi svladao prepreke. Da su, kako je postavila I. B. Mažuranić, daljine relativne, a čudo ravnopravno sa zbiljom, Kazališna družina Pinklec u predstavi naglašava slojevitom dramaturgijom i osebujnom kazališnom estetikom.

Pretpostavimo li da sudbina odraslog šegrta Hlapića nije zapečaćena povratkom na cilj – u smirenost ponovno pronađenog doma, već (nakon inicijacijskog putovanja) odabirom pustolovnog života in continuum, tada bismo mogli postaviti pitanje – nije li Hlapić umjesto postolarske radnje odabrao putujuću kazališnu družinu,  da bi mu svako novo prepričavanje priče (u kojoj sudbina postupno gubi dimenzije zbilje, a dječak poprima mitske osobine) osiguralo daljnju egzistenciju?

Na Tribini ČČ Centra za kulturu 5. prosinca u 20 sati gostuje Glumačka družina Histrion iz Zagreba s predstavom Muke po Iveku u kojoj igraju Ronald Žlabur, Marija Borić, Tara Rosandić, Davor Svedružić, Draško Zidar, Željko Duvnjak, Nataša Kopeč, Dinka Vuković i Kristijan Jaić.

Riječ je komediji neobičnog zapleta i vragometnog raspleta – koloplet satire, farse, trilera i burleske. Ova plavo-bijela komedija u dva čina hrvatska je verzija poznatog engleskog hita RUN FOR YOUR WIFE, R. Cooneya iz 1983. godine. U histrionskoj je obradi radnja smještena u današnji Zagreb, a govori o zagrebačkom taksistu Ivanu Kovaču koji vodi dvostruki život kao IVEK PURGER i kao IVE TOVAR. Istovremeno, ima dvije žene: jednu na Trnju, a drugu na Trešnjevci.

Marica Kovač je Dalmatinka, obožava Mišu Kovača i navija za Hajduk, a Barbara Kovač je Purgerica, rockerica i navijačica Dinama… Naravno, spomenute supruge jedna za drugu ne znaju sve do trenutka u kojem naš Ivek ili Ive doživi nezgodu koja poremeti njegov svakodnevni raspored, nakon čega se nad njegova dva doma i dva braka (plavi i bili), nadvija prava pravcata oluja u kojoj se uz Iveka i njegove gospođe, vrte još i otkvačeni susjedi, uvrnuti policajci i znatiželjni novinari…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije