Međimurci među najštedljivijima u korištenju antibiotika

Diljem Hrvatske započela je sezona cijepljenja protiv gripe. Po županijama je raspoređeno 295.000 doza sezonskog cjepiva, od čega 9600 doza za Međimurje. Posljednje tromjesečje u godini znači i povećanu potrošnju antibiotika koji vode bitku sa sve otpornijim bakterijama, pa stručnjaci sve glasnije pozivaju na odgovorno korištenje tog lijeka. Na sjeverozapadu Hrvatske liječnici se, prema podacima koje prikuplja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, doista i ponašaju odgovorno.

– Hrvatska je u sredini po potrošnji antibiotika u EU. Na čelu su Grčka i Italija, koji najviše troše, i to preko 30 do 40 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika. Uzor nam je Nizozemska s desetak dnevnih doza. Hrvatske je na sredini s 20. Međimurje, gledajući bolničku i izvanbolničku potrošnju, spada u regije s najmanje propisanih doza.

Koprivničko-križevačka županija ima najnižu potrošnju, no i mi smo odmah tu negdje – kaže Marina Payerl-Pal, ravnateljica ZJZ-a Međimurske županije, koja je o kretanju upotrebe antibiotika govorila na simpoziju organiziranom u povodu 50 godina rada mikrobiološkog laboratorija u Čakovcu.

– U posljednjem i prvom kvartalu godine bilježi se porast potrošnje antibiotika, pa zaključujemo da se vrlo često koriste u slučajevima virusnih infekcija poput gripe ili prehlade, kod kojih neće ubrzati izlječenje, a narušit će normalnu fiziološku floru – ističe M. Payerl-Pal. U Hrvatskoj se antiobiotik ne može dobiti bez recepta, no u nekim zemljama u slobodnoj je prodaji.

– Mi smo regija koja nema velikih problema s multirezistentnim bakterijama. Svakom pacijentu koji dolazi iz sredine u kojoj su zabilježeni takvi sojevi, na primjer iz zagrebačkih bolnica, radimo tzv. screening na određene vrste. Nama je takav pacijent potencijalno opasan, a već u toj fazi možemo spriječiti moguće širenje. Dosad nismo zabilježili epidemije tog tipa u čakovečkoj bolnici – napominje M. Payerl-Pal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije