Humanost na djelu: Priznanja za višestruke darivatelje krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi i 60 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj, Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec u Restoranu “Pilka” organiziralo je podjelu priznanja za višestruke darivatelje krvi koji su dio sebe nesebično darivali 35 i više puta (žene), te 50 i više puta (muškarci).

U uvodnom dijelu dobitnicima priznanja i članovima Odbora GDCK Čakovec obratio se predsjednik Mladen Valkaj, te napomenuo da se ove godine slave tri velika jubileja – 135. obljetnica Hrvatskog Crvenog križa, 60 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj i 20 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa. Darivanje krvi je humani čin kojim se spašava život, a vrši se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.

Za 35 puta darovanu krv mali srebrni znak priznanja i zahvalnicu primile su Štefica Bašnec iz Donjeg Kraljevca, Biserka Dominić, Božena Grabarić i Ruža Mlinarić iz Čakovca, Adela Mesarić iz Murskog Središća, Nevenka Špoljarić iz Vratišinca i Nada Žerjav iz Lopatinca. Marija Novak iz Gardinovca i Zdenka Vojvoda iz Kotoribe primile su veliki srebrni znak priznanja i zahvalnicu za 55 puta darovanu krv, dok je Gordana Bajkovec iz Čakovca primila zlatni znak priznanja i zahvalnicu za 75 darovanu krv.

Za 50 puta darovanu krv mali srebrni znak priznanja i zahvalnicu primili su Miljenko Blažić iz Male Subotice, Franjo Branilović, Danijel Marciuš i Krunoslav Posavec iz Nedelišća, Dragan Golubić iz Vratišinca, Željko Horvat iz Macinca, Zlatko Jančec, Zdravko Korunić, Zdenko Mesarić, Zdravko Palašek, Stjepan Paler i Emil Plaftak iz Čakovca, Franjo Karloci i Zdenko Zadravec iz Kotoribe, Zdravko Kolar iz Mačkovca, Antun Kozar iz Brezja, Božidar Lesar iz Črečana, Vladimir Marciuš iz Dragoslavca, Dragan Matulin iz Donjeg Vidovca, Martin Mikac iz Podturna, Zlatko Mikac iz Dekanovca, Željko Mikulić i Stjepan Trupković iz Strahoninca, Ivan Novak iz Stanetinca, Josip Novak iz Belice, Nenad Novak i Zlatko Senčar iz Trnovca, Igor Pintarić i Dragutin Vrbanec iz Šenkovca, Boško Rakić iz Pribislavca i Stjepan Toplek iz Mihovljana.

Juraj Kolar iz Čakovca, Zdenko Vučković iz Donje Dubrave i Ivan Vuković iz Savske Vesi primili su veliki srebrni znak priznanja i zahvalnicu za 75 puta darovanu krv. Zlatko Marciuš iz Nedelišća i Branko Posedi iz Savske Vesi primili su zlatni znak priznanja i zahvalnicu za 100 puta darovanu krv. Vladimir Pergar iz Čakovca za 125 puta darovanu krv primio je plaketu HCK i zahvalnicu.

Priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi uručili su ravnateljica GDCK Čakovec Nada Špoljarić i predsjednik GDCK Čakovec Mladen Valkaj. Program dodjele vodio je Dejan Buvač, a prigodnu pjesmu otpjevala je Marija Jambrošić.

Svake godine Gradsko društvo Crvenog križa već tradicionalno obilježava Tjedan borbe protiv TBC-a i drugih plućni bolesti raznim manifestacijama. Ove godine uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, GDCK Čakovec pozvalo je na suradnju osnovne škole Međimurske županije da se uključe u obilježavanje tog tjedna likovnim radovima s temom “Čuvajmo naša pluća!”.

 

Komisija, u sastavu Jelena Valkaj, nastavnik likovnog odgoja i dizajner keramike, Petar Križnar, prof. likovne umjetnosti i Nada Špoljarić, ravnateljica GDCK Čakovec, imala je zadatak odabrati tri najbolja likovna uratka za učenike od 1. do 4. razreda i tri najbolja za učenike od 5. do 8. razreda.

Tako je prvo mjesto u kategoriji od 1. do 4. razreda osvojio Lovro Poljak iz 2.a razreda OŠ Sveta Marija (mentorica Marija Bobić), drugo mjesto osvojila je Lana Pintarić iz 3.a razreda OŠ Strahoninec (mentorica Petra Žganec), a treće Tara Kos iz 3. razreda OŠ Gornji Mihaljevec (mentorica Gordana Polundak).

U kategoriji od 5. do 8. razreda prvo mjesto pripalo je Luciji Andrašec iz 8. razreda OŠ Podturen (mentorica Blaženka Križan), drugo mjesto osvojio je Ivan Žokalj iz 8. razreda OŠ Donji Kraljevec (mentorica Gabrijela Binder), a treće Ivona Čižmešija iz 5.a razreda OŠ Donja Dubrava (mentorica Viktorija Balog Mikac).

Za učenike, njihove mentorice i ravnatelje Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec organiziralo je druženje, te nagrađene darivalo prigodnim poklonima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije