Marina Kolar prehodala više od 20 km i zaradila 3870 kuna

Marina Kolar 14. studenog od 9.30 do 16 sati uspješno je provela svoj aktivistički izazov “Hodam za ravnopravnost”. Prehodala je 20,47 kilometara kroz sela u Međimurskoj županiji te prikupila 3870,00 kuna za udrugu Zora. Njezin cilj je bio hodati najmanje 20 kilometara kroz međimurska sela, podizati svijest o važnosti ravnopravnosti spolova, istovremeno se zaustaviti na nekoliko mjesta i održati predavanja, a za svoju akciju prikupiti 3000,00 kuna na platformi www.givengain.org u korist kampanje “Kreatori promjena” udruge Zora.

– 14. studenog krenula sam na put točno u 9.30 sati te hodala do Šenkovca, gdje sam u Knjižnici i čitaonici Šenkovec za mještane, članove/ice Udruge mladih Šenkovec i učenike/ce Osnovne škole “Petar Zrinski” Šenkovec održala predavanje “Kako volontiranjem unaprijediti lokalnu zajednicu”. Uz osnove o volontiranju, sudionicima/cama je bio ponuđen pregled raznih aktivnosti koje mogu provesti i za njih lako dobiti financijsku potporu kroz različite hrvatske i europske izvore.

Nakon predavanja krenula sam prema Mihovljanu, pa ponovno za Čakovec, te na zaobilaznicu za Goričan prema Štefancu. Ovaj dio puta zapravo je bio najteži jer se radi o brzoj i jako prometnoj cesti bez pješačke trake, pa je bilo potrebno hodati uz cestu i stalno se micati. Nakon Štefanca skrenula sam na cestu za Orehovicu gdje sam u Osnovnu školu Orehovica stigla u 14.40.

Tamo sam grupi od 60-tak učenika/ica predstavila svoju akciju i definiciju ravnopravnosti spolova. U 15 sati održala sam u istoj školi edukaciju o volontiranju za 22 učenika/ca koji sudjeluju u programu vršnjačke pomoći. Moj izazov završio je druženjem u Romskom naselju Orehovica u 16 sati. Sveukupno sam prehodala 20.47 kilometara, a samo hodanje (bez predavanja) trajalo je točno 4 sata.

Tijekom svog izazova stavljala sam fotografije svog hodanja na Facebook profil kako bi svi podržavatelji/ce mogli pratiti, a također su me cijeli dan tijekom mog puta bodrili na čemu im puno hvala – opisala je svoj put M. Kolar. Sve fotografije puta po etapama možete vidjeti klikom ovdje.


Zašto hodanje? Izabrala sam hodanje iz više razloga. U obiteljima gdje oba partnera rade, a imaju samo jedan obiteljski automobil, žene najčešće nisu te koje ga voze, već češće koriste bicikl ili autobus. U to se možete uvjeriti ako se radnim danom zaputite do tvrtki u kojima većinom rade muškarci (na parkiralištu su većinom auti), te do tvrtki gdje većinom rade žene (stalci su puni bicikala).

Nekad, kad su bicikli bili rijetkost i imali su ih tek najbogatiji, na selu su ih opet vozili većinom muškarci, dok su žene hodale, i to najčešće bose jer nije bilo cipela. Dodatno, motivacija mi je bila činjenica kako žene u nekim dijelovima svijeta dnevno moraju hodati oko 4 sati kako bi prikupile vodu, koja najčešće nije ni pitka.

Tijekom tog prikupljanja, često postaju i žrtve nasilja i silovanja. To vrijeme mogle bi provoditi u školi kako bi imale šansu promijeniti svoj život, kao i živote svoje obitelji. No, najčešće tu priliku nikada ne dobe. Zato sam ja hodala za ravnopravnost – objasnila je.

Na platformi Givengain, aktivisti izvode razne akcije kako bi sakupili donacije za cilj u koji vjeruju. Radi se o nečemu u čemu su jako dobri, ili pak o izazovima. U njezinom slučaju radilo se o izazovu, budući da vodi prilično sjedilački način života te da uistinu nije toliko u komadu nikad prehodala. Posebno pri kraju, bilo joj je izuzetno teško jer više noge nije ni osjećala, no smatra kako je sve to beznačajno prema problemima s kojima se žene svaki dan diljem svijeta susreću.

Osim dizanja svijesti i ukazivanja na moguća rješenja ili prevenciju problema koje imamo u lokalnoj zajednici, u sklopu kampanje “Kreatori promjena” cilj je skupiti 10.000 kuna koje će se u potpunosti utrošiti na edukacije za dugotrajno nezaposlene žene (kao što je nedavno bila edukacija za nezaposlene po CH-Q metodi, edukacije za žrtve obiteljskog nasilja te integracijske radionice za mlade). Online uplatama na sakupljeno je 2150,00 kuna, a uplatama na žiro račun udruge 1720,00 što ukupno čini 3870,00 kuna. Na Givengain profilu uplate za moj izazov biti će moguće još do kraja mjeseca.

– Željela bih se zahvaliti svima koji su donirali, bodrili me i koji vjeruju u cilj za koji se zalažem i u ono što udruga Zora provodi. Nadam se da će ovaj uspješno proveden izazov, prvi ovakav u Hrvatskoj putem Givengain platforme biti i ostalim udrugama i aktivistima/icama poticaj  na koji način prikupiti sredstva za cilj u koji vjerujete i za aktivnosti koje provodite- poručuje Kolar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije