Redovnim studentima zdravstveno osiguranje u trajanju od osam godina

Redovni studenti stariji od 26 godina mogu ostvariti obvezno zdravstveno osiguranje i nakon 26. godina života, prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom koji je stupio na snagu 16. studenoga 2013. godine. Uvjeti su da je student državljanin RH s prebivalištem ili boravištem u RH, odnosno da su državljani RH s prebivalištem u drugoj državi  članici Europske unije koji u Republici Hrvatskoj imaju odobren privremeni  boravak.

Nadalje, osiguranje mogu dobiti i studenti stranci s odobrenim stalnim boravkom u RH, ako nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici EU. Pravo na zdravstveno osiguranje mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, a najduže u trajanju od ukupno osam godina po osnovi redovni studenti, ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Za studente koji su zahtjev s potvrdom o statusu redovnog studenta predali HZZO-a prije  stupanja Zakona na snagu, dakle prije 16. studenoga 2013. godine, status u obveznom  zdravstvenom osiguranju utvrđuje se danom stupanja na snagu Zakona. Za one koji su zahtjev predali nakon tog datuma, status im se računa od dana kad su predali zahtjev u HZZO. Status se ne može odobravati retroaktivno, tj. prije stupanja Zakona na snagu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije