U Donjoj Dubravi vode brigu o osobama s invaliditetom

U Informacijskom centru Doma kulture Zalan u Donjoj Dubravi je održana radionica pod nazivom “Društveni kapital zajednice” koji su organizirali Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga gluhih i nagluhih Međimurske županije i Općina Donja Dubrava.

Pred tridesetak prisutnih o mogućnostima uključivanja u društveni, kulturni, sportski život te  uključivanje u rad lokalne zajednice govorili su Maja Sabol Žganec i Darko Ciglar od strane regionalne zaklade Zamah, Tatjana Mesarić iz Udruge slijepih MŽ te Vinko Klarić ispred Udruge gluhih i nagluhih MŽ.

Načelnik Općine Dražen Miser iznio je podatak u Donjoj Dubravi Udruga slijepih ima sedam članova, a udruga gluhih i nagluhih 24. U postotku to znači 1,6 % što je relativno mali postotak u odnosu na županijski postotak koji iznosi 10,3% osoba s invaliditetom. Općina svake godine financira djecu s teškoćama u razvoju za boravak u vrtiću u stopostotnom iznosu.

Trenutno Općina financira jedno dijete, a prošle je godine u pitanju bilo dvoje djece. Gotovo sve važnije javne ustanove u mjestu imaju osiguran pristup građevinama za osobe se invaliditetom (pošta, banka, apoteka, trgovina, ambulanta…).

Pristup ostalim objektima rješava se kontinuirano prilikom rekonstrukcija građevina. Kod zapošljavanja svake godine putem javnih radova zaposle  osobe s poteškoćama u razvoju. Isto tako Općina sufinancira (dotacijama)  rad udruga koje imaju članove osobe s invaliditetom.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije