Melanija Horvat medijima: Shvatite me, zbog bolesti ne mogu davati izjave!

Bolesna Melanija Horvat iz Križovca medijima je uputila otovreno pismo vezano uz brojne novinarske upite o njezinom zdravstvenom stanju i liječničkoj dokumentaciji, ali i jasnu poruku zahvale da sve akcije o kojima su izvještavali. Podsjetimo, Melanija je unatoč bolesti, smogla snage i za naš portal po prvi puta javno progovorila o svojoj bolesti. Njezino pismo pročitajte u nastavku.

“Najprije Vam se želim zahvaliti na korektnom praćenju gotovo svih akcija koje su dobri ljudi organizirali kako bi mi pomogli u sakupljanju sredstava za odlazak na liječenje u Njemačku. Smatram da sam dužna, ali i voljela bih kako Vas tako i javnost upoznati s mojim trenutačnim zdravstvenim stanjem kao i tijekom same akcije koju je pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma, na čemu im se i ovim putem najsrdačnije zahvaljujem.

Kao što znate, moje se zdravstveno stanje u jednom trenutku toliko pogoršalo da sam bila hospitalizirana u Županijskoj bolnici u Čakovcu. Nažalost, pretragama su mi dijagnosticirane još neke organske bolesti koje mi nažalost stvaraju velike probleme i izazivaju jake bolove.

Zbog bolova, ne samo u kukovima već i u cijelom koštanom sustavu, kao i zbog nemogućnosti hodanja (osim kratko uz pomoć štaka ili druge osobe), prisiljena sam piti veliku količinu jakih lijekova, koji nažalost štete drugim organima, naročito želucu. Stres i jaki bolovi uzrok su povišenoj tjelesnoj temperaturi koja mi je prisutna već danima i stvara mi dodatne probleme. Zbog prevelikih bolova ni lijekovi za snižavanje temperature više mi ne pomažu.

Nadam se da me razumijete kako u takvim trenucima ne mogu razgovarati i davati izjave za medije, iako neki mediji to ne “žele” razumjeti pa traže izjave o meni od meni najbližih, što me dodatno opterećuje i stvara mi dodatan stres s obzirom da sam svjesna činjenice kako im svojom bolešću ionako stvaram dodatne obaveze.

Mislim da je korektno s moje strane, ako ovim putem zamolim medije koji traže izjave od mojih najbližih da to ne čine jer sam i sama svjesna da se kao odrasla osoba moram znati i moći nositi sa svojim zdravstvenim i životnim problemima. Zbog gore navedenog, ovim Vas putem želim obavijestiti da nikoga nisam ovlastila za davanjem izjava u moje ime, te da se što se tiče moje situacije obratite isključivo meni.

Napominjem da me unatoč lijekovima, tijekom dana i noći ponekad neizdrživo boli cijeli koštani i mišični sustav, povišena tjelesna temperatura, nažalost, u zadnje vrijeme stalno je prisutna, ali ja ću Vam na pitanja pokušati odgovoriti u što kraćem roku te čim za to budem fizički i psihički spremna.

Kako mi je potrebna cjelodnevna skrb, a što trenutno ne mogu imati kod svoje kuće jer mi roditelji rade, a sestra pohađa srednju školu, nesebično sam zahvalna svom dečku i njegovim roditeljima kod kojih se sada nalazim i koji uistinu najbolje što mogu brinu o meni i pomažu mi u svakom trenutku. Zbog potrebe za stalnom pomoći, započela sam sa sakupljanjem potrebne dokumentacije pa se nadam da ću to pravno moći i regulirati.

Zahtjev u HZZO za liječenjem u inozemstvu sam, kao što znate, predala u 7. mjesecu, ali sam dobila i rješenje za dopunom dokumentacije, koju intenzivno sakupljam, no to sve polako ide, jer je, nažalost, u tijeku i štrajk liječnika.

Sve pretrage koje mogu raditi u Hrvatskoj radim ovdje na uputnicu, neke se pretrage moraju platiti jer ne idu na teret HZZO-a, dok one predoperativne moram napraviti u klinici u Njemačkoj. U otpusnom pismu iz Županijske bolnice u Čakovcu prepisana mi je fizikalna terapija uz koju također moram odraditi i prerehabilitaciju za cijeli lokomotorni sustav o svom trošku.

Uz navedeno, troškovi svakog odlaska u Njemačku su veliki, ali pokušavamo, koliko je god moguće, svesti ih na minimum. Na sreću, stekla sam prijatelje u Munchenu kojima se isto od srca zahvaljujem jer nam prilikom svakog odlaska na pregled odnosno pretrage osiguravaju besplatan smještaj i hranu što je stvarno od velike pomoći jer na taj način više novaca možemo iskoristiti za liječenje.

U četvrtak, 31.10.2013. bila sam na naručenoj dijagnostičkoj pretrazi u Njemačkoj prilikom koje mi je injekcijom apliciran lijek u glavu bedrene kosti (mislim da ne trebam opisivati o kakvoj se neizdrživoj boli radi). Od trenutka same aplikacije moram voditi dnevnik bolova, te se s istim javiti doktoru Dienstu koji je rekao da će operacijski zahvat biti početkom iduće godine, a točan termin javit će mi e-mailom kroz nekoliko tjedana. U međuvremenu ću kod nas pokušati napraviti pretrage na koje sam upućena od strane naših liječnika specijalista, kako bih sakupila svu potrebnu dokumentaciju koju ću kao dopunu predati uz novi zahtjev za liječenjem u inozemstvu.

Obzirom da liječničke nalaze ne smijem iznositi javnosti, a složit ćete se da ne bi bilo umjesno pokazivati nalaze na kojima se osim mojih dijagnoza i terapija opisuje i povijest bolesti sa obiteljskom anamnezom, mogu Vam samo reći da je jedan od liječnika doslovno zgranut mojom lošom zdravstvenom situacijom u pogledu rada i funkcije lokomotornog sustava.

Začuđen je kako me nitko od liječnika koje sam godinama posjećivala prilikom kontrola nije uputio na dodatne dijagnostičke pretrage lokomotornog sustava koje bi zasigurno rezultirale ili ranijim otkrivanjem oštećenja ili bi se na temelju njih neke patološke promjene mogle u potpunosti spriječiti.

Glavna dijagnoza moje bolesti i razlog zašto sam se odlučila na pokretanje dobrovoljne akcije, opisana je u Zamolbi na stranicama UOLL-a, dok se sva originalna dokumentacija nalazi u Županijskoj bolnici u Čakovcu, Županijskoj bolnici u Varaždinu, Univerzitetnom kliničkom centru Ljubljana – Ortopedska klinika, KBC-u Sestre milosrdnice – Klinika za traumatologiju, Splošnoj bolnišnici Celje, Specijalnoj bolnici za ortopediju Dr. Nemec, Specijalnoj bolnici za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina, KBC-u Zagreb Šalata, KBC-u Zagreb Rebro, Orthopädische Chirurgie München, Poliklinici Sunce Varaždin, Osteopatii Kasumović i Cybex centru.

Što se tiče samog tijeka akcije, na stranici UOLL-a vidljiv je svaki donirani iznos. Isplata doniranih sredstava (također vidljivo na stranicama UOLL-a) i njihovo trošenje u potpunosti je transparentno, a za svaku dijagnostičku pretragu i zahvat koji sam platila posjedujem račune koje ću na kraju akcije vrlo rado predočiti cjelokupnoj javnosti.” – napisala je Melanija Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije