Capoeira konačno dolazi i u grad Čakovec

Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa. Nastala je u Brazilu, razvili su je robovi iz Afrike (posebno s područja današnje Angole) u 16. stoljeću. Capoeira se izvodi u krugu (roda) koji čine capoeiristi. Oni pjevaju, plješću i sviraju instrumente, te stvaraju energiju (axe) koju dvoje capoeirista (koji igraju) pretvaraju u atraktivne pokrete.


Povijest capoeire

Zakon koji je zabranio capoeiru bio je na snazi do 1920., i njeno je prakticiranje bilo zamaskirano u plesni folk. U skrivenim mjestima, capoeiristi su se trudili zadržati tradiciju živom, a kako su ju predstavljali kao folk, prakticiranje capoeire bilo je bolje prihvaćeno od društva. U to vrijeme bilo je jako često da capoeirist ima dva ili tri nadimka. Policija je znala capoeiriste po tim imenima a ne po njihovim pravim identitetima, zbog čega ih je bilo još teže uhititi (ova je tradicija očuvana do danas, kad se osoba krsti u capoeiri dobiva nadimak).

1937. godien Mestre Bimba, jedan od najvažnijih majstora capoeire, dobio je poziv predsjednika da demonstrira njegovu umjetnost u glavnome gradu. Nakon uspješnog predstavljanja vratio se doma i s vladinim dopuštenjem, otvorio je prvu školu za capoeiru u Brazilu. Bio je to prvi korak naprijed prema većem razvoju, a godinu dana kasnije senat je donio zakon o osnivanju capoeire kao nacionalnog športa.

Danas je capoeira raširena po cijelome svijetu. U Brazilu, kao dio kulture, capoeira je svugdje – u osnovnim školama, sveučilištima, klubovima i u policijskim akademijama.


Capoeira dolazi u Čakovec

Capoeira konačno dolazi i u grad Čakovec. Godine 2011. Jurica Srpak pridružuje se grupici Capoerista u Varaždinu koja djeluje pod nazivom Capoeira Varaždin (Abada Capoeira), zaljubljuje se u taj sport i za sobom povlači svog nećaka koji se također zaljubljuje u ovaj sport. Nažalost tadašnji trener i voditelj grupe morao se vratiti u Francusku i time su izgubili pravo korištenja imena Abada Capoeira

Ljubav prema ovom sportu pokrenula je želju da nastave trenirati i prenositi svoje znanje drugim ljudim te stupaju u kontakt sa skupinom iz Rijeke (Jacobina arte Rijeka) i pod vodstvom novog trenera kreću u osnivanje udruge u Čakovcu. Njihov mestre je Mestre Pitbull koji živi u Grčkoj, a rođen je u Brazilu u malom gradiću Jacobina. Instrutor (u Hrvatskoj) je Damir Abadá Abadá.

Pod okriljem njihovog mestrea kreću dalje s capoeirom u Međimurju u Čakovcu. Vrše upise novih članova i pozivaju sve ljude od 6 do 96 godina da im se pridruže u ovom sportu gdje uz akrobatiku uče o brazilskoj kulturi instrumentima capoerista, sviranje, pjevanje tradicionalnih capoeira pjesama i portugalski jezik.

Capoeirom se mogu baviti svi bez obzira na godine i bilo kakvog predznanja o ovom sportu. Dođite i pogledajte ih jer vježbaju svakog utorka i četvrtka u sportskom klubu u Mihovljanu od 19.30 do 21 sat, naoružajte se pozitivnom energijom i vježbajte s njima.

Za sve odgovore na pitanja možete im se obratiti na njihovoj Facebook stranici Capoeira – Jacobina arte Čakovec ili na email: capoeira.jacobinack@gmail.com. U Čakovcu su voditelji Jurica Srpak – capoeira imena Brincalhão i Marko Hlišć – capoeira imena Imbua.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije