Održana Zorina edukacija o rodnoj neravnopravnosti

U petak 25. listopada udruga Zora u sklopu Inicijative mladih “Ispeglajmo neravnopravnost” održala je edukaciju pod nazivom “Rodna ne/ravnopravnost”. U grupi se na interaktivan način učilo o spolu i rodu, rodnim identitetima, utjecaju rodne neravnopravnosti na naš svakodnevni život te kako se ona manifestira u životima različitih ljudi, ljudi različitih spola, dobi, seksualne i nacionalne pripadnosti. Radionicu je vodila Marina Kolar. Inicijativa je podržana od Europske komisije kroz program Mladi na djelu.


Što je rodna ravnopravnost?

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova Republike Hrvatske ravnopravnost spolova definirana je kao jednaka prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

Ravnopravnost između muškaraca i žena je temeljno pravo, zajednička vrijednost EU i nužan preduvjet za postizanje ciljeva gospodarskog rasta, zapošljavanja i socijalne kohezije. Međutim, razna istraživanja, crne statistike, kao i svakodnevni život pokazuje da je potrebno još puno do stvarnog ostvarivanja rodne ravnopravnosti u našem društvu.

Istraživanje “Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u RH” koje je 2009. provedeno u Hrvatskoj pokazalo je da građanke i građani Hrvatske, osobito mlađi, slabije obrazovani, pa i žene, ne znaju da je diskriminacija na temelju spola zabranjena i da postoji poseban zakon koji bi trebao spriječiti rodnu diskriminaciju. Glavni problemi su to što se problem ne/ravnopravnosti spolova, uznemiravanje i spolnog uznemiravanje ne shvaća ozbiljno, te se uopće ne percipira kao jednim od uzroka rodno uvjetovanog nasilja.


Udruga Zora najavljuje predavanja

U utorak 29. listopada s početkom u 13.30 sati u dvorani za sastanke u barakama (A. Schulteissa 19, Čakovec) održat će se dva predavanja:  Alberta Matina Pukšec govoriti će o svom iskustvu iz Europske volonterske službe. Alberta je provela 12 mjeseci u Češkoj u udruzi BUNKR, gdje je volontirala na projektu “Variety of language and cultures”. Na predavanju će predstaviti svoja iskustva volontiranja s djecom i mladima iz marginaliziranih skupina (siromašni, nacionalne manjine…).

Predavanje Rad s mladima preko Klubova mladih – dobre prakse iz Slovenije održat će Andreja Rambrot i Ksenija Kocijan. One će predstaviti dobre prakse rada s mladima koje su vidjele na studijskom putovanju u Klubu mladih Trbovje. U sklopu studijskog putovanja imale su prilike obići 5 klubova mladih u Sloveniji te vidjeti na koji način se tamo radi s mladima.

Predviđeno trajanje oba predavanja je do 15 sati. Svi ste pozvani!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije