Delegacije SAD-a i UNDP-a posjetile Obiteljski centar u Kuršancu

Obiteljski centar i Dječji vrtić Pirgo u romskom naselju Kuršanec u Međimurju u četvrtak su posjetili Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, Uzra Zeya, pomoćnica državnog tajnika SAD-a za demokraciju i ljudska prava, Scott Lang, politički savjetnik i američki veleposlanik u Hrvatskoj, Metka Jelenc, specijalist za ljudska prava američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, Michal Wieczorek, pripravnik u američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj te Regina Waugh iz američkog Ureda za demokraciju, ljudska prava i rad.

Goste su u Kuršancu dočekali gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca Slobodan Veinović, ravnateljica Dječjeg vrtića Čakovec Gordana Patarčec te koordinator Obiteljskog centra Dragan Bogdan. Veleposlanstvo SAD-a i UNDP u Hrvatskoj ove su godine Obiteljskom centru u Kuršancu darovali informatičku opremu te su se sada vratili pogledati kako se ona koristi u obrazovanju djece i mladih romskog naselja Kuršanec.

Cilj projekta je podupiranje inicijative razvoja romske zajednice u Kuršancu, poticanje uključivanja Roma u obrazovni sustav te njihovo zapošljavanje, ali i poticanje multikulturalnih aktivnosti za mlade. Prilikom posjeta Obiteljskom centru obišli su učionice i iz prve ruke vidjeli što i kako uče mladi Romi. Istaknuli su kako je ostvaren velik napredak u ostvarivanju prava i jednakosti ove nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

Nakon dvosatnog druženja i razgovora s djecom i nastavnicima, na poziv gradonačelnika odlučili su posjetiti Čakovec. Šetnju gradom započeli su u Starom gradu uz priče o povijesti grada i Zrinskima, obišli su atrij Muzeja Međimurja Čakovec te su prošetali samim centrom grada uz razgovore o prilikama i nedostacima Čakovca, ali i njegovoj povijesti, kulturi i događanjima u gradu.

Ležerno druženje s gostima nastavljeno je na kavi, a razgovaralo se o filmovima, glazbi te o samom gradu koji se gostima jako svidio. Istaknuli su kako im se čini da je Čakovec idealan grad za obiteljski život jer je dovoljno malen i siguran, a opet dovoljno velik i razvijen da mladim obiteljima pruži sve što je potrebno.

Gostima se naročito svidjelo kako grad diše, ulice pune prolaznika, šetnje roditelja s djecom te terase kafića na kojima se ljudi okupljaju ne bi li proveli vrijeme u ugodnim razgovorima s prijateljima. Gradonačelnik Čakovca oduševio ih je svojom pristupačnošću, ali i vizijom koju ima o razvoju grada, a istaknuli su kako vjeruju da će ovako mlad gradonačelnik pun entuzijazma zasigurno još mnogo učiniti za svoj grad.

Obećali su da će se u Čakovec vratiti i to u ljetnim mjesecima kako bi sudjelovali u brojnim događanjima koja su organizirana tijekom Porcijunkulova i ostalih manifestacija. Nije izostao ni poziv da čelnici Grada posjete nove prijatelje u Americi. Čini se kako je ovo početak jednog lijepog prijateljstva i začetak buduće suradnje dviju država jer su se američki gosti zaljubili u naš grad i pristupačne ljude.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije