Tribina ČČ: U Centru za kulturu gostuju Los Caballrosi!

Svi ljubitelji meksičke glazbe doći će na svoje 24. listopada jer u sklopu Tribine ČČ s početkom u 20 sati održat će se koncert Los Caballeros. Mariachi Los Caballeros prvi je hrvatski sastav koji izvodi tradicionalnu meksičku glazbu.

Prvi put javno nastupaju u travnju 1998. godine. Nakon izdavanja prvog albuma “Fiesta Mexicana”, niz zapaženih nastupa okrunili su uspješnim sudjelovanjem 2000. godine na 7. međunarodnom Mariachi i Charrería susretu u Guadalajari, Meksiko. Los Caballeros neprekidno nastupaju u Zagrebu i diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih granica.

Godine 2002. snimaju svoj drugi album naslovljen “Colección Bailable”. Na Valentinovo 2005. priređuju koncert u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Tom prigodom snimaju koncert te, nedugo zatim, pod vlastitom izdavačkom etiketom Loco Artis, izdaju CD album “En Vivo”.

Cukorek: Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću

Kazališna tribina za djecu i mlade Cukorek u nedjelju 27. listopada u 16 sati dovodi Dječeje kazalište Dubrava iz Zagreba i Kazališnu družinu Pinklec iz Čakovca s lutkarskom predstavom Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću. U predstavi igraju Eva Ćutković – Marija Kolb, Djed Dobriša Ćutković – Matija Kezele, Dragica Prištalo – Mario Jakšić, Buco Cajzek – Davor Dokleja i Kućni duhovi – Marija Kolb, Matija Kezele, Mario Jakšić te Davor Dokleja.

U jednoj staroj zgradi žive ljudi koji već dugo čine jedno veliko NIŠTA na putu do sreće. Jedan punašni kojem je plesna partnerica kranjska kobasica, jedna usamljena žena koja se tješi sapunicama, jedna djevojčica koja se boji mraka i jedan djed koji se bavi tuđim problemima.

No, ako k njima uselimo kućne duhove koji će ih izluditi svojim malim slatkim spačkama i dovesti ih do krajnjih granica razuma oživljavajući predmete koji im smetaju na putu do sreće, natjerat ćemo ih da izbace iz života sve što im ne treba i konačno prestanu čekati da im sreća padne s neba, a sami učine korak k njoj.


Koncerti i promocije

U utorak 22. listopada u dvorani Zrinski/Scheier s početkom u 19.30 sati koncert će održati Lidija Ljubičić – flauta i Ivan Batoš – klavir. Na programu: Caplet, Widor, Gubajdulina, Dutilleux, Poulenc i Ivičević.

Idućeg dana u toj dvorani od 19 sati organizira se promocija knjige doc. dr. sc. Tamare Turza-Bogdan Kajkavsko narječje u nastavi Hrvatskoga jezika, Prilozi za osnovnoškolsku nastavu. O knjizi će govoriti recenzenti prof. dr. sc. Stjepan Hranjec i doc. dr. sc. Vladimira Velički.

Knjiga Kajkavsko narječje u nastavi Hrvatskoga jezika, Prilozi za osnovnoškolsku nastavu, znanstvena je monografija u kojoj je predstavljeno istraživanje recepcije kajkavskoga narječja među svim dionicima nastavnoga procesa: učenicima i nastavnicima. Kajkavsko se narječje stavlja u kontekst suvremenih nastavnih teorija te afirmira otvoreni komunikacijski metodički pristup ponuđenim nastavnim sadržajima.

Pristupa mu se u odnosu na kontrastivno usvajanje standardnoga jezika, jezično izražavanje i upoznavanje s kajkavskim književnim djelima u nastavi. U knjizi se nalaze primjeri iz kajkavske književnosti, jezika i jezičnoga izražavanja te predlažu metodičke mogućnosti rada u svim nastavnim područjima predmeta Hrvatski jezik. Namijenjena je učiteljima razredne nastave, profesorima hrvatskoga jezika i studentima nastavničkih fakulteta.

Tamara Turza-Bogdan docentica je na Katedri za hrvatski jezik i književnost Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Čakovcu. Nositeljica je kolegija iz metodika hrvatskoga jezika i književnosti na učiteljskome i odgojiteljskome studiju. Područja znanstvenog interesa usmjerena su joj na kajkavsku književnost i narječje u nastavi, utjecaj idioma u razvijanju komunikacijske kompetencije djeteta, metodologiju učenja standardnoga jezika pomoću idioma te usvajanje hrvatskoga kao nematerinskoga jezika. Sudjeluje kao istraživačica u nacionalnim i inozemnim znanstvenim projektima.


Svjetski dan animacije

Centar za kulturu Čakovec i Škola animiranog filma zajednički obilježavaju ovogodišnji 12. svjetski dan animacije 28. listopada programom radionice animiranog filma za djecu te projekcijom eksperimentalnih animiranih filmova (Pupf – Phew!) po odabiru američkih umjetnika Sarah Klein i Davida Kwana, inače ljubitelja hrvatske animacije koji su već u nekoliko navrata surađivali sa ŠAF-om Čakovec i Hrvatskim filmskim savezom te organizirali gostovanje hrvatskih animiranih filmova u San Franciscu (projekt “Croatian animation cultural exchange” – CACE).

Na projekciji će se naći filmovi talentiranih nezavisnih profesionalnih animatora, rađenih u tehnici stop-animacije. Program je namijenjen srednjoškolskoj populaciji te odraslima. Jedan od filmova je i ŠAF-ov film “Crna mačka” koji je već nekoliko puta gostovao u Americi zahvaljujući Klein&Kwanu kao njihov osobni favorit.

Projekcija ima i širi kulturni karakter, jer će se simbolički povezati San Francisco i Čakovec, obzirom da će se gotovo istovremeno u San Franciscu uz dolje spomenute filmove “vrtjeti” i ŠAF-ovi filmovi u impresivnom muzeju znanosti, umjetnosti i ljudske percepcije, “Exploratorium”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije