U Prelogu obilježen Svjetski dan srca

Kako su istaknuli stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti i u Međimurskoj županiji, i od njih je 2012. godine umrlo 494 osoba, odnosno 41,6 posto od ukupnog broja umrlih te godine.

Sve su to razlozi zbog kojih je nužno intenzivirati napore u prevenciji i edukaciji stanovništva, te ranom otkrivanju kardiovaskularnih bolesti, kako bi se broj oboljelih i umrlih osoba što više smanjio.

Kako ističu u ZJZ-u, glavni čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti su uporaba duhana, povišeni krvni tlak i povišeni kolesterol u krvi, čimbenici koji su izravno povezani s životnim stilom, prehrambenim navikama pojedinaca, kao i sa stupnjem tjelesne aktivnosti. Ostali čimbenici koji su povezani s kardiovaskularnim bolestima uključuju prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu, diabetes melitus, prekomjernu konzumaciju alkohola i psihosocijalni stres.

Zato su kardiovaskularne bolesti velikim dijelom preventabilne. Stoga je i ove godine obilježen Svjetski dan srca, koji se na globalnoj razini obilježava pod okriljem Svjetske kardiološke federacije, a u Hrvatskoj pod okriljem Hrvatskog kardiološkog društva i zaklade Hrvatska kuća srca.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uz brojne je partnere organizirao oblježavanje u Čakovcu i Prelogu. U OŠ Prelog u prijepodnevnim satima organiziran je bogat program, koji je pogledao velik broj građana, piše Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije