Punoljetni srednjoškolci imaju zakonsku obavezu prijaviti se na HZZO!

Ne propustite krajnji rok za osiguranje djece starije od 18 godina na redovnom školovanju!  Sukladno novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (Nar. nov., br. 80 od 28.6.2013.) svi redoviti učenici srednjih škola te redoviti studenti visokih učilišta koji su navršili 18 godina života više se ne smatraju djecom i nisu obvezno zdravstveno osigurani preko nositelja osiguranja (roditelja) nego imaju obvezu prijaviti se na HZZO (temeljem potvrde obrazovne ustanove) kako bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje. U protivnom gube status osigurane osobe.

Rok za prijavu je:

– za srednjoškolce 30 dana od dana isteka školske godine, a to je 30.9.
– za studente 30 dana od dana isteka akademske godine, a to je 31.10.

Treba napomenuti da poslodavci nemaju obvezu odjavljivanja djece osigurane preko njihovih radnika.

Naime, Zakonom (čl. 7. st. 1.) je propisano da se na obvezno zdravstveno osiguranje obvezno osiguravaju i stječu status osiguranika:

– toč. 14. – redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta iznad 18 godina života koji su državljani RH i imaju prebivalište ili boravište u RH, odnosno državljani RH s prebivalištem u drugoj državi članici koji u RH imaju odobren privremeni boravak, pod uvjetom da nisu obvezno zdravstveno osigurani u drugoj državi članici, te stranci s odobrenim stalnim boravkom u RH, s tim da to pravo mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje, ali ne duže od navršene 26. godine života.

– toč. 15. – redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta u drugim državama članicama iznad 18 godina života, koji su državljani RH i imaju prebivalište u RH, te stranci s odobrenim stalnim boravkom u RH, s tim da to pravo mogu koristiti najduže do isteka školske godine, odnosno završetka akademske godine u kojoj su završili redovito školovanje prema propisima države školovanja, ali ne duže od navršene 26. godine života,

– toč. 16. – osobe s prebivalištem ili odobrenim stalnim boravkom u RH iznad 18 godina života, koje su prema propisima o školovanju u RH ili u drugoj državi članici izgubile status redovitog učenika, odnosno redovitog studenta ako su se prijavile Zavodu u roku 30 dana od dana gubitka status redovitog učenika ili redovitog studenta i ako pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije