Najstariji ispirač zlata Matej Horvat proslavio 91. rođendan

Matej Horvat iz Donjeg Vidovca u utorak 24. rujna proslavio je 91. rođendan i sa tim godinama na leđima najstariji je ispirač zlata u svojem mjestu, ali i u cijelom svijetu. U čestitare sa zlatarskom tortom i prigodnim poklonima u njegov dom stigli su članovi Moto nautičkog kluba Vidovski Zlatari i načelnik Josip Grivec kako bi svom počasnom članu izrekli dobre i iskrene želje.

Nisu stigli sami, u pratnji su im bili i tamburaši tamošnjeg KUD-a. Matej im se jako obradovao i uz suze radosnice zapjevao i zahvalio na velikom i nezaboravnom iznenađenju.

Običaj ispiranja zlata iz Mure i Drave seže šest stoljeća unazad, a prvi pisani dokumenti u 17. stoljeće. Očuvanjem ove tradicije želi se naglasiti kako je nekada u Donjem Vidovcu bilo puno čamaca, a dvjestotinjak mještana se bavilo tim zanatom kako bi zaradilo za život.

Među njima je bio i uvijek skroman i dobar Matej Horvat, koji je danas legenda i živuća enciklopedija o životu zlatara. Kako se nekada to radilo, “Japica” svim zainteresiranima ispiranje zlata prezenetira i dan danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije