ZEO Nobilis organizira seminar za predstavnike javne uprave

Zaštitarsko-ekološkom organizacijom Nobilis u partnerstvu sa Zelena Istra organizira 27. rujna 2013. godine u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode – Međimurska priroda u Križovcu seminar za predstavnike javne uprave pod nazivom “Informiranje i sudjelovanje javnosti: Jeste li spremni za promjenu? Alati za razumijevanje i primjenu transparentnog i inkluzivnog odlučivanja”.

Isti seminar će se održati i u Puli te Karlovcu i Zagrebu u suradnji s udrugama Zelena akcija i Pan. Podršku u organizaciji seminara pružaju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Državna škola za javnu upravu.

Cilj je seminara izobrazba zaposlenika tijela javne uprave o obavezama koje proizlaze iz Aarhuške konvencije – Konvencije o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša, ali i poticanje kulture dijaloga u procesima odlučivanja u pitanjima od javnog interesa.

Opće prihvaćeno je stajalište da provedba Aarhuške konvencije u Hrvatskoj nailazi na niz prepreka. Mjere koje se poduzimaju kako bi se u praksi provodile odredbe i načela Aarhuške konvencije nisu dovoljne za postizanje zadovoljavajućih rezultata i moraju se poboljšati i to, prije svega, edukacijom javnih službenika o razlozima i načinima jačanja transparentnosti i neometanog pristupa informacijama i participacije građana u donošenju odluka.

Načelo sudjelovanja javnosti u okolišnom odlučivanju, ugrađeno u propise, zasniva se na  činjenici da okoliš nije vlasništvo javne uprave, pa tako ni ona sama ne može donositi odluke u ime javnosti. Izjašnjavanje građana manifestira se kroz zakonom propisane procedure koje zahtijevaju sudjelovanje građana u odlučivanju, kroz inicijative građana i referendume. Formalni pristup javnim raspravama i izbjegavanje referenduma dovodi do cinizma i nepovjerenja javnosti u javnu upravu.

Kad je o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI) riječ, rezultati analize Gonga  za 2012., potvrđuju njegovu manjkavu provedbu i potrebu za značajnijim poboljšanjima. Tijela javne vlasti još uvijek nisu sklona objavi detaljnijih informacija koje se odnose na financije, poput objava ugovora o javnim nabavama ili proračuna s kojim raspolažu i koliko ga odgovorno troše.

Jedan od razloga je i izostanak sustavne i detaljne edukacije tijela javne vlasti. Do sličnih je zaključaka došla i Agencija za zaštitu osobnih podataka, nadležna za praćenje provedbe ZPPI-ja, u svom Godišnjem izvješću.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije