Slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila zabilježen u Donjoj Dubravi

Iz Općine Donja Dubrava stiže obavijest da je na području Donje Dubrave zabilježen slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila kojeg prenose komarci iz roda Culex te nije prenosiv s čovjeka na čovjeka niti sa životinje na čovjeka.

Ističu da je u 80% slučajeva virus prolazi nezapaženo, bez znakova bolesti, dok se u samo 20% slučajeva javljaju simptomi koji nalikuju na gripu (temperatura, glavobolja, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, moguć proljev i osip). Samo kod malog broja zaraženih (manje od 1%) razvija se teški oblik bolesti sa zahvaćenim središnjim živčanim sustavom (encefalitis, meningitis) te se u tih osoba mogu javiti zakočenost šije, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, dezorijentacija, tremor, poremećaj svijesti…

Veći rizik od teških oblika bolesti imaju osobe starije od 60 godina te osobe oslabljenog imuniteta (oboljeli od malignih bolesti, dijabetesa, transplantirani bolesnici, bubrežni bolesnici…).


Mjere zaštite

Iz Općine podsjećaju da su komarci najagresivniji u zoru i sumrak pa je poželjno izbjegavati boravak u područjima gdje ima komaraca. Osobno se možemo zaštititi repelentima, staviti mrežice na prozore i vrata. Ukloniti odstajalu vodu iz posuda na balkonima ili dvorištu (tegle, kante, gume, lokve). Općinski načelnik Dražen Miser ističe kako nema mjesta panici, no poziva na oprez te naglašava kako je potrebno poduzeti određene mjere zaštite kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća, pozivaju da se obratite na sljedeće brojeve: Općina Donja Dubrava 688-919 i načelnik Dražen Miser 099 368 8919.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije