Štrajk: Bolnice od srijede u 7 sati rade kao nedjeljom

Štrajk u bolnicama počinje u srijedu u sedam ujutro, a današnji sastanak koji je sazvao ministar zdravlja Rajko Ostojić ispao je posve neformalan i bez utjecaja na štrajk. Odazvala mu se samo Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

– Rekli smo odmah da tema ne može biti kolektivni ugovor jer nismo u punom sastavu pa smo razgovarali o problematici u zdravstvu, ponajprije o pitanjima zabrane zapošljavanja sestara iako ih nedostaje – kazala je A. Prašnjak.


Nema dilanja

Uoči sastanka ministar Ostojić bio je u Virovitici, gdje je otvorio novi objedinjeni hitni bolnički prijam, te je izrazio uvjerenje da će se sastanku odazvati svi i da štrajka neće biti. – Svi koji žele mirenje i nastavak socijalnog dijaloga doći će, a oni koji ne žele pregovore i dogovore neće. Ako ne dođu, nisu drugima govorili istinu. Ja nastavljam socijalni dijalog, preporučilo mi je to Gospodarsko-socijalno vijeće – rekao je Ostojić.

Poručuje da će i po starom i po novom kolektivnom ugovoru djelatnicima u zdravstvu biti plaćen svaki prekovremeni sat. – Nažalost, neki čelnici sindikata tu informaciju ne prenose svojim članovima, ne znam zbog čega. Svi prekovremeni sati će se platiti, samo ne u pregovorima, ne u dogovorima, ne u dilanju, nego po zakonu. To je ključno, uvodimo red u bezakonje i nered – naglasio je Ostojić.

Objasnio je da je u nedjelju na sastanku s čelnicima sindikata predložio da u sporazum o mirenju uđe i maksimalno zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara koji bolnicama nedostaju i na koje se ne odnosi zabrana zapošljavanja.

Dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika i pulmolog u Općoj bolnici Virovitica, na otvaranju je stajao nedaleko od ministra, ali nisu se službeno pozdravili.


Samo pismeno

Dr. Babić kaže da je spreman u ponoć razgovarati, ali samo uz pismeno očitovanje ministra na zahtjeve koje mu je liječnički sindikat poslao prije više od 40 dana. – Moram ponoviti da ministar širi brutalne neistine i to je još jedan razlog zbog kojeg, dok god ne napiše crno na bijelo sve što on zastupa i to javno objasni, sindikati nemaju s njim što pregovarati – zaključuje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije