Manifestacije i događaji u Prelogu kroz mjesec rujan

Grad Prelog, tamošnja Turistička zajednica i Dom kulture tijekom mjeseca rujna organiziraju nekoliko manifestacija i događaja.

15. rujna (nedjelja) – Spomen na 60. obljetnicu tragedije na rijeci Dravi

Grad Prelog i Župa svetog Jakoba Prelog u nedjelju 15. rujna obilježavaju 60. obljetnicu tragedije na Dravi. Kod kapele sv. Huberta u Otoku održat će se Sveta misa za stradalnike s početkom u 17 sati. Misu će predvoditi biskup varaždinski, monsinjor Josip Mrzljak.

Izaslanstvo Grada Prelog položit će vijence na Spomenik stradalima i na vodu. U parku pokraj kapelice sv. Huberta u Otoku, uz rijeku Dravu, Grad Prelog je 2008. godine podigao Spomenik stradalim Preločancima 1953. godine. Iste godine, povodom smrti blaženog pape Ivana Pavla II., vjernici iz Preloga sa svojim župnikom, preč. Antunom Hoblajem, posadili su drvored lipa kao trajnu uspomenu na ove događaje.

Podsjetimo, skupina mještana iz Preloga, prelazeći rijeku Dravu u potrazi za vrbovim šibljem,  13. rujna 1953. godine izgubila je živote. Od njih trinaestorice, tijela dvojice nisu nikada pronađena.


17. rujna (utorak) – Rođendan Kalmana Mesarića

Grad Prelog i Dom kulture Grada Preloga obilježavaju 112. obljetnicu rođenja redatelja, dramatičara, prevodioca i kazališnog kritičara, rođenog u Prelogu, Kalmana Mesarića, dana 17. rujna 2013. Godine. U 16 sati predviđeno je polaganje vijenca na rodnu kuću, dok će u 17 sati u župnohj crkvi biti služena Sveta misa.


20. rujna (petak) – Izložba radova s radionice “Naivna umjetnost”

Tijekom izložbe “Naivna umjetnost – Hrvatski ponos” održavale su se likovne radionice u izložbenom prostoru Grada Preloga. Radionica je bila koncipirana u dva dijela, kratko upoznavanje s djelima i anegdotama iz života naivnih umjetnika, te praktični dio u kojem su polaznici radionice imati prilike otkriti svoje likovne sklonosti, iskušati se u likovnim tehnikama kojima su se koristili navini umjetnici. Otvorenje izložbe je u 18 sati.


29. rujna (nedjelja) – Svjetski dan srca

Već tradicionalno organizira se obilježavanje Svjetskog dana srca. U Hrvatskoj  kao i u našoj županiji kardiovaskularne bolesti su također na vrhu ljestvice po smrtnosti.  Povodom Svjetskog dana srca se želi istaknuti da se srčane bolesti i moždani udar velikim dijelom mogu spriječiti ako se smanje glavni čimbenici rizika (pušenje, nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pretjerana konzumacija alkohola). Okupljanje uz tjelovježbu bit će u 9 sati ispred Doma kulture Grada Preloga.


29. rujna (nedjelja) – Tradicionalne Barokne večeri

U sklopu  43. Varaždinskih baroknih večeri u Prelogu ove godine nastupa ansambl  MUSICA ANTIQUA RUSSICA. Radi se o renomiranom svjetski poznatom ansamblu iz Rusije (Sankt Petersburg), ovogodišnje  zemlje – partner Varaždinskih baroknih večeri. Koncert u župnoj crkvi započinje u 19 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije