Međimurci u nedjelju putuju u Gvozdansko i Zrin

Bratovština Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec nastoji popularizirati povijesno-kulturne lokacije Zrinskih te u tom smislu već nekoliko godina organizira putovanja u Gvozdansko i Zrin.  U nedjelju 15. rujna članovi Bratovštine pridružit će se većem broju ljudi iz cijele Hrvatske koji svake godine obilježavaju obljetnicu događaja koji se zbio u rujnu 1943. godine u Zrinu, u Sisačko-moslavačkoj županiji, današnjoj Općini Dvor na Uni.

Tada su jake partizanske snage opkolile i napale taj mali živopisni gradić i nakon trodnevne borbe ga zauzele, potpuno spalile, strijeljale većinu mlađeg stanovništva, a žene i djecu raselile po čitavoj Hrvatskoj. U vrijeme komunizma nije se o tome smjelo pričati, a danas se svake godine, u mjesecu rujnu, na mjestima njihovih nekadašnjih kuća, okupljaju preživjeli stanovnici Zrina, njihova djeca i unuci.

Žalosno je što se čak i danas na državnoj razini svemu tome ne pridaje gotovo nikakva važnost, a manjka i naglašene medijske posvećenosti tom događaju. U vrijeme kad Europa osuđuje sve totalitarne režime, a za naredbodavce njihovih zločina zahtijeva sankcije, takav odnos prema Zrinu i njegovim stanovnicima doista je žalostan.

Žalostan je, dakako, i odnos svekolike hrvatske javnosti prema tamošnjoj utvrdi Zrinskih čiji zapušteni ostaci prkosno nadvisuju okolni prostor, upozoravajući nas na neodrživost takvog stanja. Na put u Zrin kreće se u nedjelju 15. rujna u jutarnjim satima. Sve obavijesti zainteresirani putnici mogu dobiti na telefona 098 303 601.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije