Jedini u Hrvatskoj: Župan M. Posavec učenicima osigurao besplatni prijevoz

Međimurski srednjoškolci prvi tjedan dana imaju besplatan prijevoz autobusom i vlakom, a tako će, prema najavama župana Matije Posavca, biti i idućih mjeseci. Iako je Vlada smanjila iznos kojim će do kraja godine subvencionirati vožnju vlakom ili autobusom, što za prijevoz međimurskih srednjoškolaca znači 250 tisuća kuna mjesečno manje iz državnog proračuna, Međimurska županija pokrit će razliku.

Omogućile su to uštede u županijskom proračunu postignute proteklih nekoliko mjeseci. – Prijevoz će biti besplatan kako bi troškovi koje imaju roditelji bili manji, i kako bi se dugoročno povećala razina obrazovanja u županiji – ističe župan Posavec.

Od kolovoza manje je županijskih upravnih odjela, pa je broj pročelnika smanjen s devet na pet, ukinuta je cipelarina, smanjen regres, a s odlaskom dvoje djelatnika smanjen je broj zaposlenih. Osnovica za plaće pala je za deset posto. Samo od toga ušteđeno je, izračunali su u županiji oko 550 tisuća kuna.

Plan je bio da se tim novcem pokriju poprilične rupe u proračunu, no nakon odluke Vlade o smanjenju subvencija odlučeno je da se taj novac usmjeri za prijevoz učenika. – Time je Međimurska županija jedina županija u Hrvatskoj u kojoj svi učenici u potpunosti imaju pokrivene troškove prijevoza, bez obzira na udaljenost od škole. To vrijedi za učenike osnovnih i srednjih škola, napominju u Međimurskoj županiji.

Prijevoz učenika obavljaju privatni autobusni prijevoznici, s kojima će se pregovarati o cijena prijevoza, koji je posve podređen učenicima. Veliki broj autobusnih linija preko praznika nije u funkciji, na što se žale ostali putnici u linijskom prijevozu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije