U petak obilježavanje 447. godišnjice Sigetske bitke

U organizaciji Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranak Čakovec, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Općine Šenkovec i Međimurske županije u petak 6. rujna 2013. godine obilježit će se 447. godišnjica Sigetske bitke. Spomen je to na hrvatskog junaka, bana i prvog vlasnika Međimurja Nikolu Zrinskog koji je nakon višetjedne opsade brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske junački poginuo u proboju iz utvrde Siget 7. rujna 1566. godine.

Program u Čakovcu započinje u 18 sati gdje će izaslanstvo Zrinske garde Čakovec kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu položiti vijenac i svijeće.  Nakon toga, program se nastavlja kod Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu. Predstavnici organizatora i tu će položiti vijenac i svijeće, dok će pozdravne riječi uputiti načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat, a prigodne govore predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, dipl. oec., te međimurski župan Matija Posavec.

U programu će nastupiti učenici Osnovne škole “Petar Zrinki Šenkovec” i Glazbene udruge Šenkovec. Proslava u Šenkovcu završava misnim slavljem za Nikolu Zrinskog u župnoj crkvi svete Jelene Križarice. Uz predstavnike organizatora u Šenkovcu će biti izaslanstva Grada Sigeta, Zrinyi kadeta iz Murakeresztura, Vojnog učilišta “Zrinyi Mikloš” iz Budimpešte, Glavnog stožera Hrvatske vojske te Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” iz Zagreba.


Proslava u Sigetu

Program u mađarskom Sigetu sa različitim sadržajima održava se kroz više dana pod nazivom Dani Zrinskih. U sklopu programa tri večeri bit će izvedena rock opera Zrinyi 1566, u kojoj već nekoliko godina za redom nastupa i šest naših gardista. Središnja proslava u Sigetu je u nedjelju 8. rujna, a ima tri glavne točke. Prvo je okupljanje i polaganje vijenaca u Parku Tursko-mađarskog prijateljstva gdje su velike biste Nikole Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog, i to s početkom u 11 sati.

Poslije podne je u 15 sati na glavnom Zrinskom trgu postrojavanje i prijavak povijesnih postrojbi. Iz Hrvatske tradicionalno je pozvana Zrinska garda Čakovec, a uz gardiste, bubnjare i topnika ove će se godine priključiti i konjanik.  Svečanost završava programom koji se od 20 sati održava u samoj sigetskoj tvrđavi.

Ovdje je također polaganje vijenaca kod spomenika Nikoli Zrinskom, zatim prigodni kulturni program, a sve završava velikim vatrometom. Kao i ranijih godina tako i ove Zrinska garda organizira odlazak autobusom u Siget. Autobus polazi ujutro u 6,30 sati kod dvorane Graditeljske škole u Čakovcu, a povratak je oko ponoći.

Cijena karte je 100 kuna, a zainteresirani se mogu javiti tajniku na mobitel 091 554 6581 ili na email: tajnik@zrinska-grada.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije