U Vukanovcu proslavili Križevo

Tradicionalno se prve nedjelje u rujnu svake godine slavi Uznesenje Svetoga Križa sa Svetom misom, prošćenjem i narodnim veseljem u Vukanovcu kod kapelice Svetoga Križa. Tako je  sveto misno slavlje vodio vlč. Ivan Vugrinčić, župnik župe “Sv. Katarine djevice i mučenice” iz Gornjeg Mihaljevca. Misno slavlje je pjesmom popratio crkveni zbor istoimene župe uz nazočnost velikog broja vjernika iz Vukanovca i okolnih mjesta.

Poslije svete mise za dobro raspoloženje pobrinuli su se aktivisti MO Vukanovec u organizaciji predsjednika MO Mladena Borko. Povremena sitna kiša nije pokvarila raspoloženje i svečanost Vukanovčarima, kojima je ovo bila prigoda da se okupe na jednom mjestu. Bili su tu i Vukanovčari koje je prst sudbine odvojio od rodnog kraja.

Vukanovec je mjesto koje nema ni krčme, ni škole, ni ambulante, ni ljekarne, ni trgovine, ni crkve, ima jedino vrijedne ljude od kojih su mnogi životnu sreću morali potražiti diljem svijeta. Skoro da i nema obitelji koja nema nekog od rodbine u Njemačkoj, Švedskoj, Australiji, Švicarskoj, Americi itd.  Skoro da i nema grada u Hrvatskoj da u njemu ne živi bar jedan Vukanovčar.

Vukanovec je u 18. stoljeću imao dvije kapelice, dvije krčme, jedan dućan, jedan vinski podrum, itd. Imao je duplo više stanovnika od sadašnjeg  općinskog središta Gornjeg Mihaljevca u sastavu koje općine se nalazi. Blagdan Uzvišenja svetoga križa potječe iz Jeruzalema gdje je car Konstantin dao izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim i ona je bila posvećena 13. rujna god. 335. Carica Jelena otkupila je dio izvornog križa god. 320. te ga povjerila na čuvanje u toj bazilici.

Kršćani Jeruzalema, sutradan nakon godišnjice posvete te bazilike, tj. 14. 9., izlagali su tu svetu relikviju te joj se klanjali. Perzijska je vojska otela relikviju god. 614., ali ju je car Heraklije uspio povratiti te ju je 3. svibnja god. 628. svečano donio u Jeruzalem. Iz Jeruzalema blagdan se vremenom proširio među kršćane Zapada. Za sve kršćane, križ Kristov simbol je spasenja.

Zato, kad 14. rujna padne nedjeljom, uzimaju se misne molitve i čitanja od ovoga blagdana. Za evanđelje imamo dio Isusova razgovora s Nikodemom u kojem se Isus predstavlja kao Sin Čovječji koji ima “biti uzdignut”.

Križ je mjesto Kristove pobjede. Na njemu je Božji Sin osudio “kneza ovoga svijeta” i razotkrio zloću grijeha. Sa svoga križa privukao je k sebi sve grešnike (Iv 12,32) i objavio ljubav Boga Oca koji ga je poslao. Izdišući na njemu prinosi žrtvu po kojoj je oduzeo grijeh svijeta i zahvalio svom Ocu sa svima koje spašava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije