Za liječenje sada glavni “primarci”, samo najteži slučajevi u bolnicu

Ovaj ponedjeljak, kada je o zdravstvu riječ, donosi promjene koje će na svojoj koži najviše osjetiti pacijenti.

Danas, naime, na snagu stupaju nove mjere kojima HZZO nastoji uštedjeti novac prebacujući glavninu brige o pacijentima na liječnike obiteljske medicine. Oni će odsada, nakon što su bolnički specijalisti postavili dijagnozu i odredili terapiju, voditi računa da je kronični bolesnici provode, pratiti njihovo stanje te provoditi preventivne preglede.

U bolnicu će slati samo one kojima se stanje bolesti pogorša, a sami ne mogu korigirati terapiju i stabilizirati stanje, kao i na konzilijarne preglede kako bi prevenirali komplikacije osnovne bolesti ovisno o dijagnozi. Također, pacijenti će dobivati uvijek najjeftinije, generičke inačice lijekova s liste za određenu dijagnozu jer prepisivanje skuplje varijante lijeka ili originala obiteljski će liječnik morati potkrijepiti zdravstvenim razlogom poput smetnji koje bi pacijentu mogao izazvati generik.

Na bolovanje će također samo pacijenti čiju bolest liječnici mogu potkrijepiti nalazima i dijagnostičkom dokumentacijom, a bolnički ga specijalisti više ne mogu tražiti. Ne pridržavaju li se novih pravila HZZO-a, “primarcima” će se uskraćivati 3000 do 6000 kuna mjesečnih limita, dok će, posluju li u skladu s naputcima direkcije biti nagrađeni sa 1 posto od ukupnog iznosa, i to po svakom od spomenutih indikatora kvalitete rada.

Liječnici koji, ne bi li ostvarili bonuse, zakinu pacijenta za pravi lijek ili bolovanje, bit će rigorozno kažnjavani, pa im prijeti i raskid ugovora s HZZO-om.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije