Štrajk u bolnicama mogao bi potrajati samo dan ili dva

Liječnici i medicinske sestre nadaju se da će kratkim “udarom” uspjeti postići dogovor s Vladom. Stoga vjeruju da bi štrajk mogao potrajati samo dan-dva. To je ujedno rok u kojem 
su druge europske države našle zajednički jezik sa svojim liječnicima koji su štrajkali.

– Štrajkat ćemo do ispunjenja zahtjeva i očekujemo da će štrajk kratko trajati – kaže Ivica Babić, šef liječničkog sindikata.


Nije početnik

Štrajkat će se samo u bolnicama, a obavljat će se samo hitni zahvati koji se ne mogu odgoditi. Liječnici ipak očekuju da ih građani podrže i pokažu razumijevanje jer, kažu, posljedice lošeg zdravstvenog sustava u konačnici snose građani.

Glavni odbor Sindikata liječnika jučer je imenovao štrajkaški odbor, a u subotu će na svom tijelu to učiniti i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Potom će zajednički iznjedriti datum štrajka, a Vlada će odrediti poslove koji se moraju obavljati (ne postigne li se suglasnost, ide arbitraža). Kako je dio liječnika povuklo suglasnost na rad dulji od 48 sati tjedno, ministar zdravlja uveo je od 1. rujna smjenski rad u dijelu bolnica.

– Rad u smjenama najskuplji je i najmanje efikasan rad. Zahvati se neće moći raditi u punom obujmu jer nema dovoljno izvršitelja u smjeni, produžit će se liste čekanja. Čudim se tom ministrovu potezu jer on nije početnik! Odlukom o smjenskom radu, bolnice s deficitom osoblja doveo bi u štrajk bez štrajka – komentira dr. Babić.


Ministar uzvraća

Ministar zdravlja Rajko Ostojić uzvraća: – Oko 27 posto liječnika u srpnju i kolovozu povuklo je suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno i u bolnicama gdje rade moramo osigurati rad u rujnu. U većini bolnica ostaje dosadašnji način rada, a u dijelu smo uveli smjenski rad. Smjenski je rad učinkovit, pokazale su stručne analize, jer lakše je raditi osam sati u smjenama nego 16 u kontinuitetu! – govori ministar, odbacujući navode o bilo kakvim pritiscima.

Ostojić, kaže, žali zbog odluke sindikata o štrajku jer Vlada je, tvrdi, pokazala maksimalnu spremnost na otvorenosti i kompromis.

– Dođe li do štrajka, sve ćemo poduzeti za kvalitetnu skrb pacijenata – ističe ministar, podsjećajući da je od 2011. kolektivni ugovor koji priželjkuju liječnici čak četiri puta proglašen ništavnim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije