Održan “Bogračfest 2013.” u Lendavi

Pripreme za najveću turističku priredbu u Lendavi su počele mjesecima prije. Uz sam turistički dio,svake godine se dan uoči bogračfesta održava se konferencija i protokolarne priredbe za brojne goste uzvanike.

Ove godine je održana investicijska konferencija »Energija za budučnost«pod pokroviteljstvom Vlade Republike Slovenije, uz dolazak i uvodni govor premijerke Vlade RS Alenke Bratuvšek.

Izlaganja na konferenciji su imali predstavnici firmi koje su potencijalni ulagači u gospodarstvo regije: Petrol, Lek, Quaaestor Group Mađarska, Ora Consulting Austrija,Toplice Sveti Martin Hrvatska.

Hrvatsku delegaciju je predstavljala Županija Međimurska i Veleposlanstvo RH u Ljubljani. Nakon konferencije druženje se je nastavilo na otvorenoj pozornici lendavskog doma kulture,prvo su nastupili tamburaši “Sumartonski lepi dečki”, Hrvati iz Mađarske, zatim je prekrasan koncert izvela skupina Etnotrip.

Bogračfest tradicionalno započinje “budnicom” odsvirali su je Puhački orkestar Općine Nedelišće. Slaba ali uporna kiša ometala je dolazak i početak kuhanja bograča brojnim natjecateljskim ekipama (103 međunarodne ekipe) koje su se sakupile već u prijepodnevnim satima.

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje imalo je tradicionalnu natjecateljsku ekipu,ove godine dobili smo povjerenje organizatora da organiziramo gastronomski komercijalni otok. U ponudi je bio bograč, međimurska kotlovina, lendavski pereci i razna pića.

U pomoć kod kuhanja bograča došli su nam prijateljski KUD Žiškovec, njihovi tamburaši su svirali i na glavnoj pozornici. Naši tamburaš svojom svirkom, pjesmom zabavljali su goste i upotpunili gastro-kulturnu ponudu.

Sve se to odvijalo u maloj simbolično nazvanoj »Međimurskoj ulici«u kojoj je bilo desetak hrvatskih ekipa koje su kuhale bograč,sred ulice nalazio se je paviljon Radia 105 iz Selnice koji je svojim direktnim javljanjima prenosio atmosferu Bogračfesta u eter.

Bogračfest je bio i tradicionalno dobro posječen od dužnosnika međimurskih gradova i općina: Međimurska županija, Čakovec, Prelog, Mursko Središče, Podturen, Vratišinec, Sv. Martin na Muri, Nedelišče, Goričan.

Na sreću organizatora i svih prisutnih prestala je kiša i ukazalo se je sunce,posjetioci su se slili u stari centar Lendave, koji je mirisao po dimu i bograču. Osim “pretijesnih” ulica posjetioci su mogli posjetiti i više pozornica koje su imale program za sve generacije gdje su svi mogli  naći nešto za sebe.

Vrhunac proglašenja pobjednika, uveličao je veličanstveni vatromet. Najbolji bograč skuhala je ekipa mjesta Hotiza, a treće mjesto je pripalo ekipi Općine Sveti Martin na Muri – prva hrvatska ekipa koja se je plasirala u tri nagrađene. Nakon vatrometa, zabava je mogla početi uz grupu Legija i potrajala je do jutarnjih sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije