Peludna prognoza od 23. do 29. kolovoza

Protekli tjedan u zraku međimurskog područja utvrđene su znatne količine peludi alergenih biljaka iz skupine korova.

Brojčano dominira ambrozija s najvišom zabilježenom vrijednosti od preko 300 peludnih zrnaca po m3 zraka, što je svrstava u područje visoke koncentracije. Ostale korovne alergene biljke prisutne su u niskoj koncentraciji s dvadesetak ili manje zrnaca po m3 zraka, a to su: lobode, kopriva, trputac i pelin. U pojedine dane utvrđena je i prisutnost pokojeg peludnog zrnca trave.

Očekuje se daljnji porast koncentracije ambrozije jer biljka za sada nije dosegla vrhunac svoje cvatnje. Pogoduje joj sunčano i toplo vrijeme kakvo se očekuje u većem dijelu narednog tjedna. Kako su peludna zrnca lagana i prilagođena širenju zrakom, vjetrovita razdoblja su najnepovoljnija za alergičare. Kišna razdoblja predviđena za vikend privremeno će isprati peludna zrnca iz zraka.

I dalje upozoravamo osjetljive osobe da provode pravodobne higijenske i medicinske mjere zaštite od nepovoljnih alergijskih simptoma koji umanjuju funkcionalne i radne sposobnosti. Vlasnike zapuštenih i neobrađenih zemljišta molimo da uklone korov košnjom ili čupanjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije