Zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu

Udruga Autonomni centar – ACT iz Čakovca u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, PU Čakovec i Centrom za socijalnu skrb Čakovec, te udrugom Duga plus počela je provoditi projekt “Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma kroz biodinamičku poljoprivredu”.

Kroz projekt se želi izgraditi poticajno društveno okruženje u kojem se nezaposlenim Romima, korisnicima socijalne pomoći, omogućuje da edukacijom na području biodinamičke proizvodnje povrća, voća te prikupljanja ljekovitog bilja izgrade kapacitete te da se kroz osnivanje zadruge izgradi održivi model za njihovo (samo)zapošljavanje. Projekt je djelomično financiran iz IPA fondova Europske unije, a provodi se od 1. kolovoza 2013. do 31. srpnja 2014.

Romska nacionalna manjina, kao jedna od najranjivijih marginalnih skupina, još uvijek ima ograničen i nedostatan pristup tržištu rada, na kojemu su u prilično nepovoljnoj poziciji zbog loše obrazovne razine, nedostatka radnog iskustva i visokog udjela dugotrajne nezaposlenosti.

Neophodno je senzibilizirati društvo za probleme Roma te razviti programe potpore koji potiču samoosnaživanje i razvijaju sposobnosti i vještine samozapošljavanja. S obzirom da je poljoprivreda u Međimurju važna privredna djelatnost, edukacijom u tom segmentu djelatnosti omogućit će se lakše samozapošljavanje i poboljšati trenutačno stanje kako u Međimurju, tako i šire.

Biodinamička poljoprivreda se temelji na učenjima Rudolfa Steinera, a oni koji je prakticiraju biljke tretiraju isključivo biljnim preparatima koji se primjenjuju u točno određenim periodima rasta biljke u skladu s vremenskim i planetarnim utjecajima, čime se postiže najveća kvaliteta proizvoda.

Zbog sve veće svjesnosti o važnosti kvalitete hrane koju konzumiramo, takva vrsta poljoprivrede stječe sve veći broj pobornika i u redovima proizvođača ali i potrošača, a tržište koje zahtjeva kvalitetnu i zdravu hranu svakim danom je sve veće. Projekt će biti predstavljen 29. kolovoza 2013. u Galeriji Scheier (Matice hrvatske 2) u Čakovcu s početkom u 11 sati.

Izvršni direktor udruge Autonomni centar – ACT Igor Roginek otvoriti će konferenciju. Pozdravne govore održat će: Željko Balog (zamjenik načelnice Općine Pribislavec), Marina Kodba (Hrvatski zavod zapošljavanje, PU Čakovec), Suzana Belović (Centar za socijalnu skrb Čakovec) te Bernarda Orehovec (Udruga Duga plus, Čakovec).

Cjelokupan projekt predstavit će voditelj projekta Teodor Petričević. Na kraju će se kao primjeri dobre prakse predstaviti Eko-socijalno poljoprivredno gospodarstvo Korenika, Šalovci (SLO), te urbani zajednički vrtovi “Čudesni vrtovi” udruge Gredica iz Varaždina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije