Velika Meša je raspjevani blagdan

Među najomiljenije marijanske pučke blagdane spada Marijino uznesenje na nebo – Velika Gospa ili kod nas Velika Meša koja se slavi 15. kolovoza. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom.

Blagdan Velike Gospe svim čitateljima portala te svojim sumještanima čestitaju čelnici Međimurske županije te čelnici sljedećih gradova i općina:

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz stoljeća su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo. 

Ljudi vjernici, hodočasnici jednostavno znaju da je to dan kad se ide Gospi hodočastiti, dan kad se čovjek može izmoliti, ispuniti svoje zavjete, preporučiti, napjevati do mile volje. To je jednostavno raspjevani blagdan.

– Izazov svakom čovjeku pa i nama danas je jedino važno pitanje: na kojoj se strani ja nalazim? Nitko od nas nije neutralan u pogledu izazova dobra i zla. Velika nas Gospa zove da se stavimo na stranu dobra, kako bi dobrota i ljubav i u nama i po nama pobijedile svako zlo svijeta, poručuje fra Zvjezdan Linić. Velika Gospa je državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije