Zašto David Tarandek iz Čakovca jedini nije dobio tablet od Jovanovića?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je sredinom srpnja nagradilo tablet računalima 22 maturanta koji su 100 posto riješili ispite iz temeljnih predmeta (hrvatskoga jezika, stranoga jezika i matematike) na A razini državne mature. No, jedan od tih uspješnih nije dobio tablet.

Riječ je o Davidu Tarandeku iz Čakovca, koji je bio pozvan na druženje s resornim ministrom Željkom Jovanovićem, ali je odbio otići objasnivši nadležnima u ministarstvu da je već studirao matematiku te da je maturu polagao jer želi upisati fakultet u Rijeci.

No, kada je ovaj budući riječki student vidio da su se maturantima s najboljim rezultatima na druženju s ministrom dijelili tableti, pomislio je da i on ima pravo na jedan. Međutim, u ministarstvu su mu rekli da on nema pravo na tablet jer nije netom završio srednju školu.

“Moje je pitanje bilo: Da li bih ja dobio taj tablet da sam došao na druženje s ministrom”, kaže Tarandek za Novi list.

Na ovo pitanje službeno su odgovorili iz resornog ministarstva.

“Ministarstvo je ovim činom prije svega željelo pohvaliti i poduprijeti sustavan rad i trud hrvatskih srednjoškolaca. Napominjemo da su nagrade bile namijenjene isključivo onim pristupnicima koji su ove godine završili srednju školu te po prvi puta pristupili ispitu Državne mature temeljem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

To, dakako, ne umanjuje značaj i uspjeh ostalih kandidata koji su pristupanjem Državnoj maturi htjeli poboljšati svoj uspjeh ne bi li time povećali šanse za upis na neki drugi studij, kao što je to učinio i David Tarandek. Budući da je David Tarandek već studirao matematiku naprosto nije u istoj poziciji kao i učenici netom izašli iz srednjoškolskih klupa, što nam je i on sam potvrdio u razgovoru.

Kako je Državna matura primarno završni ispit na kraju srednjoškolskog obrazovanja, naša je odluka bila nagraditi učenike koji su ispite iz obveznih predmeta riješili bez greške”, poručili su iz ministarstva.

Tarandek pak kaže da nikakvi jasni kriteriji dodjele nagrade nisu bili postavljeni te još uvijek tvrdi: “Da sam otišao na druženje, tablet bi po svemu sudeći pripao i meni”, javlja Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije