Podravci i Međimurci imaju sve, u Zagorju oprema stara

Kad je o opremi riječ, stanje je zadovoljavajuće – jednostavan je odgovor na upit dobiven iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Na isto pitanje, uz našu zamolbu da se napiše koji bi im eventualno aparati dobro došli, iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije odgovaraju da su uređaju prosječne starosti više od 20 godina, ali dijelom još udovoljavaju standardima.

Mnogo lokacija

Napominju i da se oprema svake godine nabavlja decentraliziranim novcem, a trenutačno bi im još dobro došli digestori odnosno uređaji za izvođenje kemijskih postupaka s plinovima, autoklav uređaji za sterilizaciju infektivnog otpada, laboratorijski hladnjaci i laboratorijski stolovi, kojima je vijek trajanja prošao i često se kvare.

Iz Koprivničko-križevačke županije također odgovaraju da je Zavod opremljen adekvatnom opremom za obavljanje javnozdravstvenih aktivnosti za potrebe županije, pa i šire, a Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije nije zadovoljan opremom jer je, primjerice, ona za laboratorijsku djelatnost u dijelu “starija čak i od trinaest godina”.

Djelatnosti koje provode zavodi za javno zdravstvo od velike su važnosti za stanovništvo. Prostori u kojima rade većinom su vezani uz ostale zdravstvene djelatnosti kao što su bolnice, hitna pomoć ili domovi zdravlja, a jedino zagorski ima jedan novokupljeni prostor u zgradi u kojoj nitko drugi nema nikakve veze sa zdravstvom.

Različit je i broj lokacija na kojima rade. U Međimurskoj županiji tako rade samo u jednom prostoru, u Varaždinskoj na četiri lokacije u Varaždinu i tri po ostalim mjestima u županiji, u Krapinsko-zagorskoj županiji na pet lokacija u tri grada, a u Koprivničko-križevačkoj na četiri lokacije u tri grada.

Kadrovi

S obzirom na broj stanovnika može se komparirati broj djelatnika. Među četiri županije najviše stanovnika ima Varaždinska, a najmanje Međimurska županija. Također, kod broja primjerice spremačica treba uzeti u obzir broj lokacija na kojem pojedini zavod radi.

U varaždinskom Zavodu rade 92 djelatnika, od kojih je 68 zdravstvenih, 16 administrativnih i osam radnika na čišćenju i održavanju prostorija, u Međimurskoj je 46 zdravstvenih i pet administrativnih djelatnika te pet spremačica, od kojih je jedna na kontinuiranom bolovanju više od dvije godine.

U zagorskom Zavodu za javno zdravstvo od ukupno 52 djelatnika osam je administrativnih i tri su spremačice, a u Koprivničko-križevačkom od 66 djelatnika pet je spremačica i isto toliko administrativnih radnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije