Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Danas 5. kolovoza uz Dan pobjede domovinske zahvalnosti slavimo i Dan hrvatskih branitelja te 18. obljetnicu vojno – redarstvene akcije Oluja.

Središnja svečanost proslave održava se u Kninu, kud su krenuli i brojni Međimurcu, kako organizirano poput Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije, tako i pojedinačno. U Kninu će biti nazočan cijeli državni vrh.

Na proslavi će nakon oslobađajuće presude u Haagu prvi put biti i generali Mladen Markač i Ante Gotovina. Prigodnim govorom na središnjoj svečanosti prvi će se put u 18 godina javnosti obratiti i predstavnik braniteljske populacije, prenosi HRT.
 

Bit će to umirovljeni general Damir Krstičević, jedan od zapovjednika u Oluji, koji je na čelu 4. gardijske brigade ušao u oslobođeni Knin.
 

Akcija Oluja počela je 4. kolovoza 1995. godine u 5 sati, najavljujući kraj petogodišnje srpske okupacije koja je počela u ljeto 1990. godine blokadom hrvatskih prometnica i vremenom prerasla u napade na hrvatske gradove i sela, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim paravojnim srpskim postrojbama pomagala i JNA.
 

Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan branitelja te 18. godišnjicu vojno – redarstvene akcije Oluja svim čitateljima portala te svojim sumještanima čestitaju čelnici Međimurske županije te čelnici sljedećih gradova i općina:

Točno u podne u subotu 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj je tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava, što je označilo oslobađanje Knina kao središta i simbola srpske pobune, a već 7. kolovoza tadašnji hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak Oluje u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara – gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno. U znak zahvale hrvatskim braniteljima od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije